DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Rundspørge: Hver fjerde kvindelige byrådsmedlem har oplevet sexisme

122 kvindelige byrådsmedlemmer af 452 i rundspørge har oplevet sexisme i byrådet. Tid til at få skabt en ny kultur, mener KL.
30. SEP 2020 6.25
TEMA: #MeToo

Sexisme er et udbredt problem i byrådene, viser en rundspørge fra Radio4 blandt byrådsmedlemmerne. Hver fjerde af de kvindelige byrådsmedlemmer, der har svaret, har oplevet sexisme i byrådet.

Langt de fleste af kvinderne har oplevet sexisme rettet mod sig selv. For eksempel at blive udsat for fysiske krænkelser, nedladende behandling eller stødende kommentarer på grund af deres køn.

En af de kvinder, der har oplevet sexisme i byrådet, er Sofie Janning (S), der er byrådsmedlem og gruppeformand i Slagelse.

- Den mest fysiske ting, jeg har oplevet, var til et udvalgsmøde for knap et år siden. Da vi skal i gang med mødet og står flere ved siden af hinanden, og jeg skal til at sætte mig ned, er der en af de andre, der klapper mig bagi, siger Sofie Janning til Radio4.

Situationen chokerede Sofie Janning:

- Jeg tænkte, hvad fanden sker der her. Det kom så meget bag på mig. Jeg vendte mig om og sagde til ham: "Det der finder jeg mig ikke i, det kan du godt droppe", siger hun.

Halvdelen af de i alt 2.432 byrådsmedlemmer i de 98 byråd har svaret på Radio4's rundspørge. 122 af de 452 kvinder, der har svaret, har oplevet sexisme. Der er for tiden i alt 790 kvindelige byrådsmedlemmer og 1.642 mandlige ifølge DK Nyts løbende opgørelse.

KL's direktør Kristian Wendelboe mener, at der er nødt til at ske noget på området:

- Det er en gammel diskussion, men den har fået ny styrke nu, og det er så lejligheden til at få trukket en streg i sandet og få sagt, at sådan her kan det simpelthen ikke være fremover. Sådan kan vi ikke omgås, siger han til Radio4.

mk