
Af Paul Hegedahl
Peter Holdt Christensen:
'Rumforskning - fysiske omgivelser i ledelse og organisering af arbejde';
Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2009.
208 s., hft., 13,5 x 21 cm., omfattende litteraturliste, stikordsregister.
Kr. 295,00 inkl. moms, medlemspris kr. 236,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-574-1943-6.
Forfatteren takker Realdania for økonomisk støtte til projektet.
Den 26. januar 2010 anmeldte vi her på dknyt.dk 'Når ledere skaber resultater - En bog om offentlig ledelse'; Forlaget Birmar, Kolding 2009 af Ole Bach. Usædvanligt for en bog om ledelse drøftes i et afsnit i denne de fysiske forholds betydning for ledelse, hvordan de fysiske omgivelser kan bruges til at understøtte en ledelsesfilosofi, en værdi. Det er vigtigt, at hele indretningen er gennemtænkt i forhold til organisationens ønskede funktionsmåde.
Her er så en bog, der grundigt behandler dette særdeles interessante, og måske noget oversete emne, grundigt og gennemarbejdet.
Det er måske ikke helt rigtigt at kalde emnet for overset. Peter Holdt Christensen gør opmærksom på, at der er skrevet flere tusinde forskningsartikler og adskillige hundrede bøger om arbejdspladsens fysiske omgivelser - som det også fremgår af den særdeles omfangsrige litteraturliste. Men det er yderst sjældent, at det som i denne bog (og i 'Når ledere skaber resultater') bliver sat i så konkret og tydelig sammenhæng med ledelse. Derfor er det en vigtig og nødvendig bog.
Peter Holdt Christensen skriver, at på samme måde som indflydelse, løn og kompetenceudvikling medvirker de fysiske omgivelser til at skabe mere fællesskab, bedre kommunikation og øget videndeling mellem de ansatte. De rette fysiske omgivelser medvirker til gode sociale relationer og i det hele taget til den måde, arbejdet udføres på.
Forfatteren giver i bogen en reflekteret forståelse af, hvordan arbejdspladsens fysiske omgivelser påvirker menneskers adfærd - og dermed har indflydelse på ledelse og organisering af arbejdet.
Han skelner mellem et traditionelt og et nyere perspektiv på de fysiske omgivelser.
Det traditionelle fokuserer på, hvordan anvendelsen af fysiske stimuli, dimensionering og indretning samt symbolske artefakter ud fra grundlæggende psykologiske processer kan analyseres og forklares. Disse elementer påvirker den hverdagsprægede adfærd som f.eks. konflikter, kommunikation og samarbejde.
Det nyere perspektiv analyserer og diskuterer det, han kalder den sociale styring eller håndtering af rummet. Det handler om privatliv, personligt rum, territorium og overfyldthed.
Begge perspektiver behandles grundigt og overbevisende i bogen.
Indhold
Ud over forord, litteraturliste og stikordsregister har bogen syv kapitler:
Kapitel 1. En verden af fysiske omgivelser
Kapitel 2. Fra hytte til bürolandschaft
Kapitel 3. Velkommen til det ydre rum
Kapitel 4. Hvad ved vi om det ydre rum?
Kapitel 5. Sikken voldsom trængsel og larm
Kapitel 6. Når mennesker mødes
Kapitel 7. Hvordan skal rum bruges?
Rumforskning
Denne bog handler om rumforskning! Rumforskning på et mere jordnært niveau, end vi normalt forbinder med begrebet. Om noget, som vi alle hver eneste dag befinder os i, og som Peter Holdt Christensen siger: 'er præget af og måske også forsøger at påvirke - nemlig det fysiske rum som kontoret, stuen, samtalekøkkenet og togkupéen. ' I denne forfatters på en gang konkrete og brede perspektiv handler rumforskning især om 'de fysiske stimuli som f.eks. belysningsforhold, musik og temperaturer, og den måde det fysiske rum er dimensioneret og indrettet på - bl.a. om kontoret er stort, hvor mange grønne planter der er, og hvilken vej skrivebordet vender.'
Men! Det handler også - i høj grad - og ofte afgørende både bevidst og ubevidst - om, hvordan vi som mennesker befinder os i rummet, hvor der jo ofte også er andre personer. Befinder vi os ikke godt, kan det føre til, at vi fortrækker at forlade rummet.
Rumforskning og videndeling - og et opgør med kontorlandskabet
Peter Holdt Christensen fortæller, at han fik ideen til bogen for efterhånden mange år siden. Han har i mange år forsket i videndeling og i de muligheder og umuligheder, organisationer oplever, når de arbejder med at blive stadig dygtigere til videndeling. Derfor har han mange gange hørt mantraet om, at den måske bedste løsning på videndeling er kontorlandskaber. Men, spørger han, er det nu sådan at noget så banalt som beton, lave skillevægge og kæmpe åbne rum kan løse et så komplekst problem som videndeling, der bl.a. handler om, at nogle mennesker godt kan lide hinanden og derfor deler rigtig meget viden, mens andre mennesker stor set ikke kan udstå hinanden og derfor aldrig deler viden. Kan fysiske strukturer bare sådan uden videre reducere eller måske løse disse problemer, eller er det mon sådan, at de fysiske strukturer i sig selv er temmelig problematiske?
I denne bog gøres op med den ofte forenklede viden om de fysiske omgivelsers virkning på videndeling, ledelse og udvikling af organisationer. Og også med forestillingen om, at der findes universelle løsninger.
Vold og de fysiske rammer
I bogen behandles mange sammenhænge i forbindelse med de fysiske rammer for arbejdspladsen. Et af de, der skal trækkes frem her, fordi det er så sørgeligt aktuelt - ikke mindst på de offentlige arbejdspladser - er sammenhængen mellem vold. Ikke alene påvirker de fysiske stimuli det enkelte menneskes jobtilfredshed og produktivitet, de kan også påvirke forekomsten af vold.
De stimuli, der er drøftes er belysningsforhold - især lys og vinduer, temperatur og luft, støj, musik, farver. I et særdeles interessant afsnit om temperatur og luft påviser forfatteren, at der tilsyneladende er en generel sammenhæng mellem høje temperaturer og individers mere voldelige eller aggressive adfærd. Igen nuanceres konklusionerne, idet det fremhæves, at temperaturens påvirkning er afhængig af det arbejde, der udføres, individets påklædning og den tid, den enkelte er udsat for temperaturen.
I bogen handler det mest om de ansattes tilbøjelighed til voldelige handlinger overfor kolleger og ledere - men det er en nærliggende tanke, at indretningen af de fysiske omgivelser kan få besøgende, der måske i forvejen er anspændte til at gribe til vold.
Når det gælder de ansatte, er der jo mange andre former for vold end den rent fysiske. Man kan ved læsning af denne bog få den tanke, at det store problem, som mobning er, i virkeligheden også i mange tilfælde udspringer af en uhensigtsmæssig fysisk indretning af arbejdspladsen. Det var måske værd at forske videre i.
Om forfatteren
Peter Holdt Christensen er lektor ved Center for Strategi og Globalisering, Copenhagen Business School. Han er cand. merc. 1997 og ph.d. 2001 med afhandlingen "Videnledelse i perspektiv - om udfordringer ved organisering og ledelse af viden". Peter Holdt Christensen har tidligere skrevet en række bøger, bl.a.
'Vidensdeling - perspektiver, problemer og praksis, Handelshøjskolens Forlag 2004; 'Motivation i videnarbejde, Hans Reitzels Forlag 2007; 'Arbejde - om at arbejde i virksomheder', Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2007 og 'Mere videndeling', Hans Reitzels Forlag 2010.
Et vedkommende og nuanceret syn på de fysiske omgivelser
I sit forord skriver forfatteren, at formålet med bogen er at give en nuanceret forståelse af, hvordan fysiske omgivelser - og indretning - påvirker ledelse og organisering af arbejdet. Det formål er opfyldt. Det gøres klart, at der ikke findes en universel løsning på, hvordan arbejdspladsen skal indrettes. Det vises, hvor stor rolle indretningen spiller. Og der peges på, at man med hensyn til teknologien skal tænke sig meget godt om. Den måde teknologien indrettes på - og det gælder f.eks. strøm og computerforbindelser, airconditioneringsanlæg etc. - kan umuliggøre senere ændringer af indretningen. Investeringen i teknologi kan blokere for den nødvendige fleksibilitet.
Efter sin grundige gennemgang af de mange aspekter ved rumforskning, slutter Peter Holdt Christensen således: 'Fysiske omgivelser er således et herligt område. Alle har en mening om det, det er fyldt med mere eller mindre generiske teorier, og det er fyldt med masser af muligheder for at producere meget mere forskningsbaseret viden om arbejdspladsens brug af alt lige fra akvarier, farver, husorkestre, hvid støj, kontorlandskaber, plakater, symboler, territorier, og så til vinduer. Men træd varsomt. Eller med andre ord - idet jeg overlader bogens udgangsreplik til Robert Gifford (Environmental psychology. Principles and practice, 1997): 'No single office design is best for all office employees. Office design, then, should never be haphazard or based simply on tradition. Rather, it should be tuned to rank, type of work, personal preferences, norms, and even personality. Very little empirical research on work spaces has yet managed to consider all these factors. Furthermore, it is not easy to incorporate all these factors.'
Imidlertid lykkes det høj grad Peter Holdt Christensen at inddrage de mange faktorer omkring arbejdspladsens fysiske indretning og deres betydning. Derfor må denne bog karakteriseres som nødvendig læsning for alle, der har ansvaret for de fysiske rammer på deres arbejdsplads - både eksisterende og nye, planlagte - og alle der arbejder med ledelse.
Supplerende links
www.cbs.dk/staff/peter_holdt_christensen
Om Peter Holdt Christensen
http://front.xstream.dk/jpradio/flashplayer.php?id=3631%20
Hanne Bærentzen interview med Peter Holdt Christensen i 'Rundt om Bøger' på JP Radio
http://ing.dk/artikel/102477-vi-mangler-ligusterhaekke-i-storrumskontoret
Lene Wessel: Interview med Peter Holdt Christensen, Ingeniøren, 19. september 2009
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=46545&s
Anmeldelse af Ole Bach: 'Når ledere skaber resultater - En bog om offentlig ledelse'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.