Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ringkøbing-Skjern går over til LED lys i gadebelysningen

Efter vellykket forsøg i landsby har kommunen besluttet at samtlige 14.000 gadelys skal forsynes med de energibesparende LED pærer - og det betyder at beslutningen om at slukke om natten efterhånden kan ophæves

RINGKØBING-SKJERN: Landsbyen No i Ringkøbing-Skjern Kommune har det sidste halve år været centrum for et kommunalt pilotprojekt. Alle gadelys i byen blev i november måned sidste år skiftet ud med LED lys, og erfaringerne er så gode, at modellen nu rulles ud til alle kommunens 14.000 gadelys. Eneste undtagelse er indtil videre lysene i Videbæk by, som ikke er en del af kommunens aftale med Ringkøbing-Skjern Forsyning.

- Det er ikke sådan, at succesen med de nye LED lys er en egentlig overraskelse. Vi havde forventet gode resultater, men de økonomiske og energimæssige besparelser ved overgangen er så store, at vi ikke er i tvivl om, at ordningen skal udbredes til hele kommunen, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Ole Kamp (V).

Fordelene ved at skifte de traditionelle lygter med glødetråd ud med LED lys er åbenbare. LED lys består af lysdioder og har et betydeligt lavere energiforbrug og en meget længere levetid end de traditionelle lyspærer med glødetråd. Selve energiforbruget kan reduceres med op til 80 procent, mens levetiden forlænges med mindst 26.000 timer.

Alle udskiftet senest 2015
Kommunens Teknik- og Miljøudvalg har netop godkendt en model, hvor de lyskilder, der hører under Ringkøbing-Skjern Forsyning, udskiftes med LED lys over de næste 5 år. Dermed forventes alle lys at være udskiftet senest ved udgangen af 2015.

En udskiftning til LED betyder også, at det ikke længere er nødvendigt at slukke lyset i kommunen om natten. Teknik- og Miljøudvalget har netop anbefalet at slukke lyset i hele kommunen i tidsrummet mellem 24.00 og 05.00 med undtagelse af nogle få områder. Et af områderne, hvor lyset stadig vil være tændt hele natten, er No. Med LED lysene er det nemlig muligt at dæmpe lyset i nattetimerne, så det i forvejen lave energiforbrug kan halveres.

mou

Foto: Ringkøbing-Skjern kommune. No oplyst af de nye LED lys.