Revisor: Sørg for orden i penalhuset
Selv små fejl ved afregning af bilag kan få store konsekvenser, fordi borgerne kræver, at der er styr på tingene.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Revisor: Sørg for orden i penalhuset

Der er plads til forbedringer i kommunernes kontrol af bilag, fastslår partner hos Deloitte.

I Greve skal en ekstern revision nu i gang med at kulegrave alle bilag fra det kommunale kreditkort, som kostede kommunaldirektør Claus Thykjær jobbet, fordi han brugte det til private indkøb - ifølge egne udsagn ved en forveksling med sit eget kort.

Hos revisionsfirmaet Deloitte vil partner Morten Egelund, som arbejder med intern kontrol i den offentlige sektor, ikke forholde sig til konkrete sager. Men han vil gerne fastslå, at der stadig er for mange tilfælde i det offentlige, hvor regler bliver overtrådt.

- Det er alt fra sløseri til konkret svig over kultur og normer, som ikke helt rammer det rigtige etiske barometer. Jeg tror, det er fair at konkludere, at kontrolmiljøet er umodent og kræver forbedringer, siger han.

Klassiske dyder

- I mange tilfælde gælder det om at komme tilbage til nogle klassiske dyder. Meget er blevet automatiseret og kører ind i bogholderiet, uden at der er en menneskehånd indover. Så må man genbesøge sine rutiner og tjekke: Er der fire øjne på at godkende fakturaer, hvem har adgang til systemerne, følger man op og kontrollerer, har man intern revision - den slags klassiske kontrolting. Eller man kan få nogle nye digitale værktøjer indover, siger han.

De digitale værktøjer kan fx være kunstig intelligens. Det giver især mening, hvis alt ligger samlet i et centralt system, så det er nemt at analysere, om en person med en bestemt stilling eller rolle har større forbrug end andre i samme rolle, om en afdeling har større forbrug end tilsvarende afdelinger osv. Den slags analyser bruges i stor stil i private virksomheder og fx også på universiteter, fortæller Morten Egelund.

Desuden kan man i de fleste økonomisystemer lægge regler ind, så en betaling fx ikke kan gå gennem systemet, før den er godkendt af fire øjne, så der er begrænsninger på, hvem der har rettigheder til hvad, og så samme person ikke både kan bestille, godkende og betale.

Selvom nogle af de sager, som får stor offentlig omtale, drejer sig om marginale beløb i et stort budget, er Morten Egelund ikke i tvivl om, at de er værd at tage alvorlige.

- Borgerne stiller større krav om, at der skal være orden i penalhuset. De kræver en klar skelnen mellem, hvad der er dit og mit, siger han.

Læs hele artiklen her på Kommunen.dk