
Rekordmange børn og unge søgte sidste år hjælp hos SletDet Rådgivningen under organisationen Red Barnet til at håndtere digitale krænkelser.
Det viser rådgivningstjenestens årsrapport, der offentliggøres mandag.
Rådgivningen havde sidste år 1.072 sager, og det er det hidtil højeste, siden tjenesten blev lanceret i 2016.
Hver femte af sagerne handlede om deling af intime eller private videoer og billeder, uden at der var givet samtykke. Det er en stigning på hele 40 pct. sammenlignet med året før.
Det er ofte dybt fortvivlede unge, der kontakter rådgivningen, forklarer chef for beskyttelse mod digitale krænkelser Bodil Holm.
- For mange unge føles det enormt skamfuldt. Nogle bliver også udstillet, nedgjort og udskammet af andre børn og unge.
- Konsekvensen kan være alt fra, at man bliver ked af det, får ondt i maven, til at man ikke kan passe sin skole, siger hun.
Det er især piger, der oplever at få delt billeder eller videoer med et seksuelt indhold.
- Tit står de alene uden at turde sige noget til deres forældre. Der kan vi hjælpe med at finde en voksen, de stoler på, siger Bodil Holm.
Flere unge får delt intime billeder mod deres vilje
En måling fra analyseinstituttet Epinion viste sidste år, at ni procent af danske børn og unge har oplevet at få delt private eller intime billeder og videoer mod deres vilje.
Det er tre gange så mange som i 2021.
- På nogle sociale medier får du point for at dele så mange billeder som muligt. Det betyder også bare, at børn og unge deler billeder af alt muligt, også billeder af intim karakter. Også selv om mange godt ved, at det kan være ulovligt, hvis det sker uden samtykke.
- Der er helt klart nogle ting i den her kultur, vi skal snakke med vores børn om. Og platformene skal tage deres ansvar for at skabe sikkerhed og tryghed meget mere alvorligt, siger Bodil Holm.
Når børn og unge henvender sig, kan SletDet Rådgivningen hjælpe med at identificere, hvor på nettet det delte materiale ligger. Red Barnet blev i januar af Digitaliseringsstyrelsen udpeget som officiel "trusted flagger" (pålidelig indberetter, red.).
Det betyder, at organisationen kan lægge større pres på sociale medier og andre onlineplatforme for at få fjernet krænkende materiale.
- Vi har fået en særlig indgang til en lang række platforme, hvor vi kan gøre opmærksom på, at der ligger materiale, som skal fjernes.
- Vi har også adgang til et værktøj, hvor man kan skanne et originalt billede og finde ud af, hvor det ligger på internettet og så få det taget ned, siger Bodil Holm.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.