Rekordmange danskere har ikke fast læge

Antallet af danskere uden en fast læge stiger markant. Aldrig før har så mange været uden en fast familielæge.
11. JUN 2022 8.55

Antallet af danskere, som ikke har en fast familielæge, sætter igen rekord: 219.000 danskere er i dag tilmeldt en klinik, der alene er bemandet af en ansat læge, ifølge tal fra fagforeningen Praktiserende Lægers Organisation, PLO, skriver Kristeligt Dagblad.

Formand Jørgen Skadborg kalder udviklingen ”beklagelig”:

- Den danske model for almen praksis sikrer høj kontinuitet og kvalitet i behandlingen, men er under pres, fordi stadig flere klinikker drives uden en fast læge. Der har aldrig før været så mange danskere uden en fast læge, siger han til avisen.

I 2020 var tallet 182.000 danskere, og i 2018 var det godt 129.000 danskere ifølge PLO. Familielægen har i årevis været en varm kartoffel i dansk sundhedspolitik, for mens de fleste er enige om, hvordan patienter ideelt skal behandles i almen praksis, er de ikke enige om, hvordan man opnår en holdbar løsning, siger Jakob Kjellberg, professor ved Vive.

- Tallet bliver jo ved at stige, fordi der ikke er læger, der vil overtage de her klinikker på almindelige vilkår. Men det har heller ikke været muligt at finde frem til en anden fælles vision for, hvordan almen praksis så skal organiseres, siger han.

Nordjylland samt Sjælland er de regioner, hvor flest patienter lige nu er uden fast læge.

sfe