
Ruslands invasion af i Ukraine har sat skub i den grønne omstilling, og i kommunerne har omstilling fra naturgas, oliefyr og andre fossile varmekilder til grønne varmekilder høj prioritet.
Faktisk har mere end ni ud af ti kommuner ifølge rundspørgen Kommunernes Klimabarometer 2022, som 96 kommuner har besvaret, enten i høj eller meget høj grad fokus på at få fossile energikilder som naturgas og oliefyr udskiftet med grøn og klimavenlig varme som led i deres klimastrategi. Det skriver Momentum.
Ifølge formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, Birgit S. Hansen (S), står kommunerne godt rustet til at sætte farten i omstillingen til grøn varme eksempelvis fjernvarme og varmepumper yderligere op.
- De fleste kommuner havde jo allerede i deres klimastrategier lagt planer for at sænke CO2-udslippet fra energi og varme.
Mange oplever lovmæssige udfordringer
Der er dog udfordringer i arbejdet med CO2- reduktion. 83 pct. af kommunerne er enige eller meget enige i, at der er væsentlige barrierer for kommunens arbejde med CO2-reduktion. Heraf peger mere end otte ud af ti af de adspurgte kommuner på, at lovgivningen - især omkring solceller - skaber nogle forhindringer.
- For at kunne gøre det bedst og hurtigst muligt er det både vigtigt, at vi får fjernet barrierer omkring for eksempel kommunale solcelleanlæg, der er på området, og at vi får udfaset den russiske gas klogt og ikke skaber nye problemer for os selv og efterlader en unødvendig regning, der skal betales senere, siger Birgit S. Hansen.
Også lektor på Institut for Planlægning på Aalborg Universitet Jakob Zinck Thellufsen peger på de lovmæssige forhindringer for kommunerne som en barriere mod mere grøn energi i kommunerne, hvor der ellers er et potentiale.
- Kommunerne har vist, at de kan gøre en forskel. For eksempel i forhold til at udbygge fjernvarmenettet. Derfor er det også oplagt, at de i den nuværende situation tager opgaven på sig, siger han og fortsætter:
- Der er nogle administrative regler omkring opsætning af solceller på kommunale bygninger, som gør det kompliceret. Mange kommunale bygninger har store, flade tage, hvor der er et stort potentiale for at sætte solceller op. Det vil være en fordel, hvis man lovgivningsmæssigt kan gøre noget, så det bliver attraktivt for især små kommuner at kunne bruge mere solenergi, siger Jakob Zinck Thellufsen.
Udover de lovmæssige udfordringer peget 72. pct. af kommunerne også på finansieringsmæssige udfordringer som en barriere for den grønne omstilling.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.