DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Regeringen vil gøre det grønne valg obligatorisk
Jacob Bundsgaard (S), Nicolai Wammen (S) og Stephanie Lose (V) præsenterede den nye indkøbsstrategi i Finansministeriet.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Regeringen vil gøre det grønne valg obligatorisk

To vegetardage om ugen i staten og krav om elbiler er dele af ny statslig indkøbsstrategi.
29. OKT 2020 9.50

Torsdag formiddag fremlægger finansminister Nicolai Wammen (S), KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og regionsformand Stephanie Lose (V) et forslag til en ny grøn indkøbsstrategi, der stiller krav til de ca. 380 mia. kr., som det offentlige årligt køber ind for. Det dækker over alt fra mad i børnehaver, medicin og hospitalsudstyr til biler, byggeri og anlæg.

Med den ny strategi foreslår regeringen blandt andet, at offentlige køretøjer skal være grønne i 2030. Målet er at nedbringe CO2-udledningen og skubbe på den grønne omstilling. Nye beregninger viser, at de offentlige indkøb belaster klimaet med 12 millioner ton CO2 om året. 

Forslaget modtages positivt hos KL.

- Vi ser i kommunerne meget positivt på den nye strategi. Hver dag har vi 400.000 medarbejdere, der går på arbejde. Mange af dem køber ind. Derfor får det her et stort gennemslag.

- Vi får en samlet retning for hele den offentlige sektor. Vi køber ind for 100 mia. kr. om året i kommunerne. Derfor kan vi stille nogle forventninger til markedet om, hvad det er for produkter, vi får brug for, siger formand Jacob Bundsgaard (S).

Svanemærker og EU-blomst

Strategien "Grønne indkøb for en grøn fremtid" indeholder også et mål om, at offentlige køretøjer skal være grønne i 2030 - operative køretøjer som ambulancer og andet beredskab kan undtages.

- Det er en plan for, hvordan den offentlige sektor kan bidrage til at gøre Danmark grønnere. Vi lancerer for første gang i danmarkshistorien en samlet strategi for grønne offentlige indkøb. Det er en grundlæggende forandring i den måde, det offentlige køber ind på, siger Nicolai Wammen.

De statsligt ansatte kan også se frem til to kødfri dage i kantinen om ugen, i hvert fald hvis det står til ministeren.

- Vi foreslår, at de statslige kantiner skal indføres to kødløse dage. Det håber jeg, at man vil tage positivt imod ude hos vores medarbejdere. Det er regeringens forslag, som vi nu skal diskutere med Folketingets partier.

Samtidig skal det være obligatorisk at købe produkter som toiletpapir, papirhåndklæder, rengøringsmidler og lignende, som er miljømærket med eksempelvis Svanemærket eller EU-blomsten.

Regeringen vil sætte et arbejde i gang med at udarbejde en plan for, hvordan køretøjerne kan udskiftes til emissionsfri køretøjer.

Planen er at sætte et konkret reduktionsmål for det offentlige indkøb næste år.

Mange kommuner godt på vej

Ifølge Økologisk Landsforening har 20 danske kommuner allerede opnået minimum 60 pct. økologisk bespisning. Mange kommuner har nemlig arbejdet målrettet med økologi siden 2015, da den daværende regering lancerede Økologisk Handlingsplan 2020, der havde et mål om 60 pct. økologi i de kommunale institutioner og arbejdspladser.

Derfor hilser foreningen forslaget velkomment og kalder det "et klart signal", men efterlyser, at det skal gælde hele den offentlige sektor og ikke kun staten.

- Hvorfor stoppe ved de statslige? Hvis alle offentlige køkkener blev inkluderet, ville effekten være meget større. Det, håber vi, kommer med i den klimaaftale, der skal laves, og så har vi klare forventninger om, at regeringen med denne strategi er villig til at sikre midler på Finanslov 2021 til omlægningsrådgivning og kompetenceopbygning i alle storkøkkener offentlige som private. Det vil batte på klima, understøtte den grønne omstilling og kunne reducere madspildet, og så vil det kunne levere på regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal og forbrug, siger formand Per Kølster.

 

Hent hele strategien her.