dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Den hjemsendte spionchef Lars Findsen signerede torsdag sin nye bog "Spionchefen - Erindringer fra celle 18", som ud af det blå lige pludselig udkom.
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Regeringen støtter nu undersøgelse af FE-sag

Der må ikke herske tvivl om, at alt er foregået efter bogen, siger justitsministeren, efter at De Radikale også har krævet sagen undersøgt.
14. OKT 2022 13.10

Regeringen støtter nu at nedsætte en kommission, der skal undersøge sagen mod den tiltalte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Den nye melding skyldes, at "der er en usikkerhed ved, om alt er foregået efter bogen" blandt øvrige partier. Det må der ikke være, siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) fredag eftermiddag på et kort pressemøde foran Christiansborg.

- Begynder der at opstå usikkerhed, mener vi, at det kan være fornuftigt, at der bliver nedsat en kommissionsundersøgelse for at få gennemlyst af uafhængige folk, hvordan hele forløbet har været. Det er klart, at det skal ske, efter at den straffesag er afgjort ved domstolene, siger justitsministeren.

Radikale kræver undersøgelse

Den hjemsendte spionchef Lars Findsen udgav torsdag en bog, hvor han fortæller sin version af FE-sagen. Blå blok krævede straks en kommissionsundersøgelse, mens rød blok ville afvente en dom og eventuelt se på det.

Men fredag middag krævede De Radikale nu i stedet, at sagen skulle undersøges, når retssagen er afgjort. Og nu følger regeringen trop.

Også Enhedslisten vil nu have en undersøgelse. Det siger politisk ordfører Mai Villadsen.

- Vi ser gerne en uvildig undersøgelse af forløbet i denne sag. Det er en meget alvorlig sag, og der er rejst nogle meget alvorlige anklager. Så det vil være klogt at komme til bunds og få denne sag undersøgt, siger hun.

Dermed er der et solidt flertal for at undersøge sagen, der kan tage årevis og vil foregå udenom offentligheden.

I ministeransvarlighedsloven er der en forældelsesfrist på fem år. Sagen udsprang i august 2020, da tilsynet kom med sin kritik i en pressemeddelelse. Det kan få betydning, hvis der skal drages et politisk ansvar.

SF afviste torsdag en undersøgelse og ville lade sagen gå sin gang ved domstolene.

Kritik af Bramsen

I bogen med titlen "Spionchefen - Erindringer fra celle 18" fortæller Findsen blandt andet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte at indgå en aftale med ham. Det var, få timer efter at Findsen var blevet anholdt i december 2021 og sigtet for at afsløre statshemmeligheder.

I bogen langer Findsen også ud efter den daværende forsvarsminister, Trine Bramsen (S). Blandt andet skriver Findsen i bogen om et møde med Bramsen 17. august 2020.

Hun sagde, ifølge ham, at hun var "med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90".

Ifølge bogen frygtede Bramsen, at kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne ville ramme så voldsomt, at regeringen måtte gå af. Ved at hjemsende Findsen og flere andre centrale medarbejdere kunne noget af kritikken afbødes.

Bramsen har fredag til TV 2 News sagt, at hun er underlagt tavshedspligt og dermed ikke kan kommentere sagen.

Ubelejligt

Bogen kommer ubelejligt for regeringen midt i en valgkamp. Det vurderer Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget.

- Det er skidt for regeringen, at bogen kommer midt i valgkampen. Regeringen er under beskydning. Ting bliver hvirvlet op igen nu, og den kan ikke forsvare sig, så længe sagen kører.

- Det må være utroligt irriterende for regeringen. Det er den bedst mulige timing for Lars Findsen og den værst mulige for regeringen, siger Holstein.

/ritzau/ak

 

Løbende opdateret med oplysning om, at regeringen og EL også støtter en undersøgelse.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/regeringen-stoetter-nu-undersoegelse-af-fe-sag

GDPR