Hjemsendt FE-chef sidder fængslet i hemmelig lækagesag

Lars Findsen har i en måned siddet varetægtsfængslet mistænkt for at lække fortrolige oplysninger.
10. JAN 2022 14.54

Det er Lars Findsen, hjemsendt chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, der er fængslet i lækagesag. Det er kommet frem ved et retsmøde i Københavns Byret mandag, hvor navneforbuddet er ophævet.

Forbuddet mod at skrive navnet eller andet, der kunne identificere ham, blev droppet, da han selv via sine forsvarsadvokater anmodede om det. Anklagemyndigheden havde ingen protester til det.

Lars Findsen er en af fire nuværende og tidligere medarbejdere i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der den 8. december blev anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger.

Tre af dem blev efterfølgende fremstillet i et hemmeligt grundlovsforhør, hvor hverken pressen eller andre tilhørere havde adgang.

Det er uvist, hvad de præcis mistænkes for at have lækket og hvornår. Der har dog i den seneste tid været flere sager i medierne om efterretningstjenesternes arbejde.

Ekstra Bladet har afdækket trusselsvurderinger i FE om danske børn i syriske fangelejre. Derudover har Berlingske haft historier om en agent for PET og FE, som blev svigtet, da han blev dømt i Spanien.

Desuden har DR afdækket et samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af kabler til aflytning.

Weekendavisen har i forlængelse af den historie skrevet, at samarbejdet med NSA kom i stand i 1990'erne, at aftalen ligger i et pengeskab hos FE, og at flere forsvarsministre har kendt til det.

Journalister på de nævnte medier er også blevet indkaldt til afhøring hos politiet i sagen. Da der er tale om en sag for dobbeltlukkede døre, er det dog ikke muligt at sige noget nærmere om, hvorvidt historierne spiller en rolle i sigtelsen.

Varetægt eller ej

Retsmødet mandag handler om, hvorvidt Lars Findsen fortsat skal sidde varetægtsfængslet i sagen.

Mandag formiddag fik anklagemyndigheden medhold i, at retsmødet skal foregå for lukkede døre. Dette skete, uden at pressen eller andre måtte overvære retsmødet. Årsagen er, at der i sagen er dobbeltlukkede døre.

Pressen protesterede mod den fortsatte hemmeligholdelse af sigtelserne.

Lars Findsen selv sad roligt i vidneskranken og nikkede flere gange til argumenterne for at åbne mere op om sagen. Han blev fritaget for tjeneste i september 2020 efter en kritisk rapport fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET).

En kommission, der blev nedsat til at undersøge forløbet i december sidste år, har dog siden pure frikendt ham og andre chefer i TET-sagen.

Hverken forsvarsministeriet Trine Bramsen (S) eller justitsminister Nick Hækkerup (S) har nogen kommentarer til oplysningen om, at det er Lars Findsen, der er fængslet.

Ritzau