Ansatte i efterretningstjenester anholdt

PET og FE mistænker fire personer for at have videregivet "højt klassificerede oplysninger" fra tjenesterne. Strafferammen går op til 12 års fængsel.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har anholdt fire nuværende og tidligere medarbejdere i de to efterretningstjenester PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). De fire er mistænkt for at have lækket oplysninger, oplyser PET i en meddelelse på sin hjemmeside.

De fire personer er blandt andet sigtet for "uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne", fremgår det. Hvad de fire yderligere er sigtet for, har PET ikke offentliggjort.

To af de fire personer blev torsdag varetægtsfængslet i 11 dage, oplyser Københavns Byret til DR. En tredje blev også fremstillet i grundlovsforhør, men er løsladt.

Den paragraf, som de fire blandt andet er sigtet for at have overtrådt, er straffelovens paragraf 109 styk 1. Bliver en person dømt efter den, kan det give op til 12 års fængsel.

Paragraffen omhandler den eller dem, som "røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror", står der i straffeloven.

Den gælder også, hvis oplysningerne, der videregives, "angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet", står der videre.

PET oplyser ikke, hvad de konkret mener, at de fire personer har gjort. Eller hvordan de forholder sig til sigtelsen.

Svækker samarbejde

Ifølge Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær i tænketanken Atlantsammenslutningen og tidligere rådgiver i Forsvarsministeriet, er den type sager usædvanlige:

- Det er meget sjældent, at folk med tilknytning til de to efterretningstjenester bliver anholdt. Man har set anholdelser af folk, der har begået spionage, men typisk er det ikke folk internt i de danske efterretningstjenester.

Han vurderer, at sagen kan svække Danmarks samarbejde med andre lande.

- De vil være bekymrede over, om fortrolige oplysninger, der vedrører dem, er blevet lækket, siger han.

PET er sammen med FE Danmarks sikkerhedstjenester. De arbejder med at forebygge og modvirke trusler mod Danmark og danske interesser i udlandet.


Ritzau