Regeringen er langt fra at leve op til centralt klimaløfte for landbruget

Fødevareministeren medgiver, at det går for langsomt med at få udtaget landbrugets klimaskadelige lavbundsjorde.
27. MAJ 2022 6.27

Regeringen har fortsat ikke leveret på flere centrale klimaløfter om landbrugets lavbundsjorde. Udtagning af de særligt kulstofrige lavbundsjorde er blevet kaldt ’et grønt columbusæg’ og landbrugets ’klimatrumf’. De lavtliggende marker udleder tilsammen 5,7 millioner ton CO2 om året og kan udgøre en stor klimagevinst, hvis man stopper dyrkningen af dem.

I oktober 2021 indgik alle Folketingets partier undtagen Alternativet derfor en aftale med målet om at udtage 100.000 hektar marker inden 2030. For at speede den komplicerede proces op blev det aftalt at nedsætte både en ekspertgruppe, en task force og en gruppe af såkaldte udtagningskonsulenter.

Men i dag – otte måneder senere – er ingen af de nævnte arbejdsgrupper blevet nedsat. Det bekræfter Fødevareministeriet over for Information. Initiativerne er altså stadig blot skrift på et stykke papir.

Samtidig kritiserer eksperter, at det stadig går meget langsomt med at få udtaget de kulstofrige lavbundsjorde. DR Nyheder skrev for nyligt, at der endnu kun er givet tilsagn om 4.769 hektar lavbundsjord.

- Det går for langsomt. Det er ikke godt nok, og vi når ikke i mål med de nuværende virkemidler, siger professor Jørgen Eivind Olesen, institutleder for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Tænd og sluk-knap

Udtagningen af lavbundsjord er "utroligt vigtigt" for at nå klimamålene, da det virker som en tænd og sluk-knap, forklarer professor Jette Bredahl Jacobsen, der er næstformand i ekspertorganet Klimarådet.

»Når man først gør det, er klimaeffekten der med det samme,« siger hun. Klimarådet opfordrer derfor til, at regeringen får sat gang i arbejdsgrupperne hurtigst muligt.

- Vi skal op i tempo og have sat skub i de her projekter, siger Jette Bredahl Jacobsen.

Landbrug & Fødevarers miljødirektør, Anders Panum Jensen, er "meget utålmodig i forhold til tempoet". Han kritiserer, at det "stærkere setup" i form af ekspertgruppe, task force og udtagningskonsulenter, som var en del af landbrugsaftalen, endnu ikke er sat i værk.

- Vores primære bekymring er, at rammerne for, at det kan lykkes, ikke er etableret. De burde være på plads nu, og det er de endnu ikke.

Landbrugsminister Rasmus Prehn (S) medgiver over for Information, at udtagningen af lavbundsjorde lige nu går for langsomt.

- Det er både landbrugets, kommunernes og Christiansborgs ansvar. Der var et stort flertal, der troede rigtig meget på det her, siger han og erkender også, at det er gået for langsomt med at få nedsat de forskellige arbejdsgrupper. Derfor vil han nu se på ministeriets og styrelsernes interne arbejdsprocesser.

- Vi må se på, om vi har det rigtige setup, den rigtige sagsbehandling og de rigtige medarbejdere. Jeg vil have mere turbo på projekterne på det her område.

ka