
Ansvaret for døgninstitutionerne har kommunen overtaget i forbindelse med strukturreformen, som dermed indirekte har været anledningen til, at kommunen har kastet sig ud i sit første forsøg med open source.
Overtog tre institutioner
1. januar 2007 overtog Hvidovre Kommune ansvaret for tre døgninstitutioner for børn og unge fra Københavns Amt. Institutionerne omfatter et behandlingshjem med skole og botilbud, et ungecenter samt et bofællesskab. Institutionerne er døgnbemandede med et stort personale.
Derfor er der et stort behov for et system til håndtering af hændelsesbeskrivelser i relation til de børn og unge, som bruger institutionerne. Hændelsesbeskrivelserne bruges dels til overlevering mellem daghold og nathold, dels i forbindelse med den løbende evaluering af de enkelte brugere på institutionerne.
- I dagbogssystemet skal vi kunne registrere, hvad der er sket og selvfølgelig også hvilken bruger, det drejer sig om. Men det er lige så vigtigt, at vi af hensyn til persondataloven har en forpligtelse til at logge hvilken ansat, der har rapporteret hændelsen, siger projektleder Jens Birkedal fra Socialforvaltningen i Hvidovre Kommune.
Et oplagt projekt til forsøg med open source
Hvidovre Kommune stod ? som andre kommuner ? over for en beslutning om, hvorvidt de i forbindelse med overtagelsen af de amtslige institutioner også skulle vælge at blive brugere på et større specialudviklet amtsligt fagsystem, der udover dagbogsfunktionen også indeholdt moduler til økonomistyring, egenbetaling fra brugere og øvrige journaloplysninger.
- For de kommuner, der overtog 10, 15 eller 20 institutioner og op mod 1500 nye medarbejdere var der ikke rigtig noget valg, men vi fik kun tre institutioner og knap 120 medarbejdere. Det har gjort det til en mere åben beslutning, hvor vi i første omgang ikke er gået med på det eksisterende system, siger Jens Birkedal.
- Der er ingen tvivl om, at open source er noget, vi på sigt vil se meget mere til i kommunerne. Derfor er det vigtigt allerede nu at få nogle erfaringer med området og på den måde signalere vilje til forandring, siger Jørgen Eriksen, it-chef i Hvidovre Kommune.
Kastet ud i helt nye overvejelser
Projektet har allerede kastet Hvidovre Kommune ud i en række overvejelser om valg af leverandør, kompetenceopbygning og den fremtidige strategi for systemvedligeholdelse.
Kommunens eksisterende it-systemer er i overvejende grad baseret på en Microsoft-platform. Udviklingsmiljø og leverandører omkring open source har derfor været ukendt landskab for kommunens it-afdeling. Pga opgavens lille omfang har det været muligt for kommunen simpelthen at spørge sig for i netværket og på den måde få kontakt til potentielle leverandører. Men mødet med ukendt land har samtidig givet anledning til en række spørgsmål i kommunens it-afdeling.
De juridiske barrierer
Rent juridisk har projektet også givet anledning til en række licensmæssige og kontraktuelle spørgsmål i kommunen. Her er man nervøs for, at der kan opstå sager om erstatningspligt, hvis der opstår fejl i sagsbehandlingen hos andre kommuner, som benytter sig af det system, Hvidovre har udviklet og stillet til rådighed.
Samtidig har de gængse kontrakter til brug for it-anskaffelser vist sig at være mangelfulde, når det gælder anskaffelser af open source løsninger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.