Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Rebild svarer på kritik: Tilsynet fungerer

Den 15. december hævdede Børns Vilkår, at Rebild Kommune har brudt loven i forbindelse med tilsyn af Skovhuset. Borgmesteren afviser blankt kritikken
21. DEC 2011 19.45

REBILD: TV-avisen bragte et indslag om det private opholdssted Skovhuset, hvor lederen for kort tid siden er blevet afskediget som følge af nogle grænseoverskridende udtalelser over for en af de unge på stedet.

I indslaget udtaler formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, en meget skarp kritik af Rebild Kommunes tilsyn. I forbindelse med et uanmeldt tilsyn i 2007 havde den tilsynsførende nemlig talt med de unge om begrebet ’magtanvendelse’. Nogle af de unge gav udtryk for at de havde oplevet magtanvendelse, der ikke var blevet indberettet til kommunen som reglerne ellers kræver.

Rebild afviser kritikken fuldstændig, og mener tilsynet med den slags opholdssteder fungerer, og at der i den konkrete sag ikke var tale om magtanvendelse. Det skriver kommunen nu i en pressemeddelelse. 

Imidlertid konstaterede kommunens tilsynsførende konsulent, at der ikke havde været tale om magtanvendelse, men derimod et par episoder, hvor personalet havde tumlet med de unge. På et tidspunkt måtte legen stoppes brat for ikke at gå for vidt, og derefter blev grænserne mellem leg og alvor drøftet.

Et grundigt tilsyn
Borgmester Anny Winther (V) er ked af sagen, som hun mener er blæst helt ud af proportioner:

- Vores tilsyn med private opholdsteder er rigtig godt og særdeles grundigt. Hvor loven kræver ét tilsyn om året, har Rebild Kommune en standard, der siger fem årlige tilsyn - heraf et uanmeldt. Desuden bliver der hvert år skrevet en årsrapport over tilsynet for hvert opholdssted, siger borgmesteren.

I perioden 2007-2011 foreligger der 26 referater fra tilsynsbesøg – fem uanmeldte og 21 anmeldte – samt fire årsrapporter.

Indslaget i TV-avisen tegner desuden et billede af, at Skovhusets pædagogik siden 2007 har været præget af en truende adfærd - især fra den nu fratrådte leder. Heller ikke det billede kan Anny Winther genkende:

- Når jeg læser referaterne fra både anmeldte og uanmeldte tilsyn igennem, ser jeg et opholdssted, hvor de unge er i god udvikling og trivsel. Senest har Esbjerg Kommune, der har benyttet opholdsstedet i adskillige år, været på akut tilsyn som følge af sagen om stedets leder. I deres rapport konkluderer de, at unge er trygge og glade for at være der, og at der ikke er grund til at flytte de unge, slutter borgmesteren.