DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Reaktioner: Tobakshandleplan er vigtigt skridt mod røgfri fremtid

Regioner, Dansk Erhverv, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse ser positivt på den nationale handlingsplan, der skal forebygge rygning.

Den nye tobakshandleplan, som et bredt flertal i Folketinget onsdag nåede til enighed om, får ros fra både politikere og organisationer.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), som har det overordnede ansvar for sundhedsvæsnet, er rigtig glad for aftalen.

- Jeg synes, at det er fantastisk godt, at der nu for alvor bliver taget fat for at sikre, at vi kan nå i mål med ambitionen om en røgfri fremtid. Personligt er jeg særlig glad for, at man sikrer, at der nu kommer røgfri skoletid. Både i grundskolen, men også på ungdomsuddannelserne, siger Lose.

Aftalepartierne er blandt andet enige om, at der skal være røgfri skoletid for elever på alle grundskoler, kostskoler og efterskoler, der har optag af børn og unge under 18 år.

I dag er der forbud mod rygning på matriklen på de gymnasiale uddannelser. Men forbuddet kommer fremover også til at omfatte for eksempel erhvervsskoler og FGU-institutioner (forberedende grunduddannelse, red.).

- Hele nøglen til at sikre en røgfri generation er, at de unge mennesker ikke begynder at ryge. Man skal lære rigtig meget i skolen, men man skal ikke lære at ryge. 

Kræftens Bekæmpelse: Stort og vigtigt skridt
Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse er tilfredse med indholdet i aftalen, der blandt andet får søde smagsstoffer ud af e-cigaretter.

- Sammen med de højere priser på tobak er den nye nationale handleplan mod børn og unges rygning et stort og vigtigt skridt mod en røgfri generation i 2030, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, i en skriftlig kommentar.

Kræftens Bekæmpelse er ikke mindst tilfreds med, at der bliver røgfri skoletid på alle grundskoler, kostskoler, efterskoler og på alle ungdomsuddannelser, der har optag af børn og unge under 18 år.

Lægeforeningen: Stærkt signal
Lægeforeningen sender ligeledes roser i retning af aftalen.

- For Lægeforeningen har det længe været en mærkesag, at alle tobaks- og nikotinprodukter skulle omfattes af samme regler, siger formand Andreas Rudkjøbing i en skriftlig kommentar.

- Vi glæder os særligt over resultatet, som vil beskytte vores børn og unge bedre mod at begynde at ryge og blive afhængige af nikotin. Det er meget glædeligt, at vi nu kan tilbyde vores børn og unge røgfri fællesskaber i skoletiden med indførslen af røgfri skoletid i både folkeskoler og på alle ungdomsuddannelser, siger Andreas Rudkjøbing.

- Det har været et fokuspunkt for Lægeforeningen, fordi ni ud af ti unge starter med at ryge, før de er fyldt 20 år, så det er et stærkt indsatsområde på vej mod en røgfri fremtid, siger formanden.

Positivt erhvervsliv
Også i Dansk Erhverv hilser man planen velkommen.

- En del af detailhandlen har allerede frivilligt taget et stort ansvar og gemt tobaksvarerne væk for kunderne. Og vi kan se på deres erfaringer, at det virker, især i de forretninger, der ligger i nærheden af uddannelsesinstitutioner. Derfor ser vi det som et vigtigt redskab i at reducere rygning blandt unge. Men hvis alle tobaksforhandlere ikke tager ansvar, risikerer man bare at flytte salget, og derfor har vi opfordret til et forbud ved lov, der gælder alle, siger Matthias Lumby Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv roser derudover, at den nye nationale handlingsplan formår at inddrage flere forskelligartede initiativer, herunder nationale regler for røgfri skoletid.  

- Dansk Erhverv er medlem af Røgfri Fremtid og deler regeringens målsætning om en røgfri generation i 2030. Men vi kan kun komme i mål med den ambitiøse målsætning, hvis vi gør kampen mod unges rygning til en samfundsopgave. Det kan ikke løses alene af detailhandlen. Derfor er det positivt, at regeringen og aftaleparterne har inddraget bl.a. rygepolitikken på ungdomsuddannelser, siger Matthias Lumby Vesterdal.

Frygter butiksdød
For de små købmænd stiller sagen sig anderledes. Når forskellige tobaksvarer skal til at gemmes væk ude i butikkerne, så kan det koste omsætning for mange butiksejere. Og for særligt de små nærbutikker vil det blive en dyr omgang, mener Torben Pedersen, der er landsformand for Nærbutikkernes Landsforening.

- Jeg forventer, at der vil komme en butiksdød i udkantsdanmark og andre steder. Så vi er meget skuffet over den udmelding, der er kommet, siger han.

For mange nærbutikker er salget af tobaksvarer en af de største indtægtskilder. Derfor kan forbuddet mod at have varerne liggende fremme komme til at gå hårdt ud over de mindre butikker, mener Torben Pedersen.

- For det første er tobak en vigtig del ude i en lille nærbutik. Og når tobakken bliver gemt væk, så er der ingen tvivl om, at der vil blive et mindre salg, siger han.

EL går med i tobaksaftale, men kalder det symbollov
Enhedslisten er gået med i aftalen, men kalder det samtidig symbollovgivning.

- Der er ingen tvivl om, at det er en form for symbollovgivning, fordi det er en lov, vi hverken kommer til at håndhæve eller sanktionere selv. Men det er et klart signal til skolerne, og der kommer en indfasningsperiode, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).