RANDERS: Som første danske kommune er Randers klar med en detaljeret plan for, hvordan kommunens CO2-udslip skæres ned med hele 75 procent i år 2030. Ifølge planen med 54 tiltag kan det ske uden større forandringer eller omkostninger for den enkelte i dagligdagen, skriver DR Østjylland.
Planen vil give mere vækst og sende flere i arbejde. Randers Kommunes øgede udgifter til energiinvesteringer i skoler, institutioner og materiel, modsvares gennem færre driftsudgifter, lyder det fra kommunen.
Kommunen er i forvejen selvforsynende med vindenergi. Men en kraftig udbygning skal gøre Randers Kommune til storeksportør af grøn el. Kommunen har i dag 111 vindmøller - derunder landets største landvindmøllepark ved Overgaard Gods. Flere af de gamle møller kan de kommende år udskiftes med større, effektive møller. Det vil årligt reducere CO2-udslippet med 74.000 tons.
Som et andet centralt element i klimaplanen skal den kollektive kraftvarme bruge vedvarende energi som energikilde.
- Vi er allerede kommet et meget langt stykke i den rigtige retning. Med et relativt lavt CO2-udslip på 5,8 tons pr. indbygger mod landgennemsnittet på 12 tons og med en vedvarende energiprocent på hele 43 procent mod et landssnit på cirka 20 procent kunne vi måske godt hvile lidt på laurbærrene. Men vi vil gerne være helt i front, siger borgmesteren i Randers, Henning Jensen Nyhuus (S).
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.