
RANDERS: I alt er 360 sager blevet undersøgt, og 44 personer har på den baggrund fået efterbetalt sygedagpenge svarende til et beløb på 3,1 mio. kr.
- Jeg kan heldigvis konstatere, at sagsbehandlingen og dermed også begrundelserne for afgørelserne om at stoppe sygedagpengene har været i orden. Fejlen har bestået i, at vikarerne og ikke jobcenterets medarbejdere har underskrevet afgørelsen. Det har vi taget til efterretning og vil være mere påpasselige, når vi bruger vikarer i fremtiden. Derudover betragter jeg nu sagen som afsluttet, siger Leif Gade (S), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget.
At 44 - og ikke alle 360 borgere - har fået efterbetalt sygedagpenge skyldes først og fremmest, at mange borgere efter stoppet af sygedagpengene gik over til at få en tilsvarende eller højere indtægt. Fx fordi de fik et arbejde eller kom i revalidering. For de resterende borgere har deres placering i sygedagpengeforløbet, da vikarerne afgjorde sagerne, været afgørende.
I loven er der et generelt stop for sygedagpenge efter 52 uger, dog er der mulighed for at forlænge både tidsbegrænset og tidsubegrænset. De borgere, der har fået stoppet deres sygedagpenge ved det generelle stop efter 52 uger, kan ifølge Ankestyrelsen ikke få efterbetaling. Det kan de borgere, hvis sygedagpenge er stoppet ved udløbet af en tidsbegrænset forlængelse, heller ikke.
Efterbetalingen er altså udelukkende sket i de tilfælde, hvor vikarer har stoppet sygedagpengene inden 52. uge, inden udløbet af en tidsbegrænset forlængelse eller i tilfælde, hvor personerne har været på en tidsubegrænset forlængelse ud over 52. uge.
Vikarer blev brugt i travle perioder
Hele sagen opstod, fordi Randers Kommune som i mange andre kommuner brugte vikarer til at behandle sygedagpengesager i perioder med travlhed.
I Randers Kommune skete det i et samarbejde med Ressourcekonsulenter og Falck Healthcare. Vikarerne havde samme faglige kvalifikationer og var sidestillede med de øvrige medarbejdere på Jobcenter Randers. Det vil sige, at de arbejdede efter gældende retningslinjer og med reference til ledelsen på jobcenteret.
Vikarerne blev dog ikke direkte aflønnet af Randers Kommune, og det var på den baggrund, at Ankestyrelsen kendte vikarernes afgørelser for ugyldige.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.