Rager det byrådet, om en embedsmand går til mandestrip?
Bjarne Overmark mener, at kommunens ledelse skal irettesætte familiechefen, men kommunaldirektøren er lodret uenig.
Foto: Annelene Petersen, Ritzau Scanpix

Rager det byrådet, om en embedsmand går til mandestrip?

Byrådsmedlem anklages for magtmisbrug og at sprede frygtkultur, fordi han blander sig i, hvad kommunens familiechef laver i fritiden.
13. OKT 2021 13.24

RANDERS: Et facebookopslag med ordene "Nu skal vi til mandestrip" har endnu en gang sat gang i diskussionen om en usund politisk kultur i Randers og ikke mindst om byrådsmedlem Bjarne Overmarks bidrag til kulturen.

Ordene om mandestrip kom fra lederen af Frivilligværket, Louise Brown, som var i byen sammen med sin veninde, kommunens familiechef Ann Hermansen. Louise Brown er i parentes bemærket den lokalpolitiker, som for to måneder siden trak sig som spidskandidat for Liberal Alliance i protest mod den politiske kultur i byrådet.

Facebookopslaget fik byrådsmedlem Bjarne Overmark fra Beboerlisten til at sende en mail til hele byrådet og direktionen, hvor han kritiserer familiechefen for at opføre sig upassende, skriver Randers Amtsavis.

- Synes, kommunaldirektøren og borgmesteren skal tilkendegive deres forventninger til ledende medarbejderes offentliggjorte fritidssysler, før Randers Kommune endnu gang bliver landskendt foranlediget af såkaldt ansvarlige embedsmænds særprægede offentlige adfærd, skriver Bjarne Overmark blandt andet i det åbne brev, som han også poster i en facebookgruppe.

I endnu en parentes bemærket er Bjarne Overmark det byrådsmedlem, som for øjeblikket er tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt, og han er tidligere dømt i byretten i en sag anlagt af en tidligere ansat.

Frygtkultur

Mailen fra Overmark har fået både Louise Brown og Ann Hermansen til at tage til genmæle. For det første skulle de slet ikke til mandestrip, men til standup.

- Min humor er sort som kul, og jeg ynder også at bruge selvironi. Jeg er helt med på, at det kan skabe uklarheder nu og da, og dem er jeg også mand for at stå op for, skriver Louise Brown i et læserbrev i Randers Netavis.

Men for det andet og vigtigere er det ikke andres sag, om man ynder at gå til strip eller folkedans i sin fritid, fastslår hun med henvisning til Bjarne Overmarks mail.

- Det er lige netop HER, alt det jeg peger på, når jeg siger frygtkultur, kommer til udtryk. Hvad i alverden sker der, når en folkevalgt politiker begynder at anfægte embedsmænds fritidsbeskæftigelser? Lige præcis sådan en mail skaber frygt. Sådan en mail gør, at helt almindelige mennesker, der tilfældigvis er en del embedsværket, begynder at censurere sig selv og måske indskrænker deres handlings- og ytringsfrihed, skriver hun og fortsætter:

- Det er et stort problem, der rækker ud over den konkrete situation. Og hvorfor er der ikke andre modtagere af denne mail, der ytrer sig? Hvorfor er der ingen, der fortæller Bjarne Overmark, at han er gået over stregen, og at de ikke kan tilslutte sig hans hetz – at nu må galskaben stoppe?

Aldrig oplevet noget lignende

Familiechef Ann Hermansen kommenterer også avisens artikel om sagen på sin Facebookside.

- Hvis jeg havde lyst til at gå til strip syv dage om ugen, så gjorde jeg det, og ingen, slet ikke Bjarne Overmark, skal have en mening om det. Men det var faktisk bare et stand-up show, skriver hun og fortsætter:

- Der har været talt meget om frygtkulturen i Randers Kommune. Nok egentlig mest om, at den ikke findes. Jeg spekulerer på, om dem, der påstår, at den ikke findes, vitterligt tror, at det også er sådan her, det foregår i andre kommuner, eller om de har andre gode grunde til at holde fast i, at det her er en helt almindelig kommune.
- Jeg påstår, at den findes. Jeg har i min karriere arbejdet som leder i fem forskellige kommuner, og jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Bjarne Overmark afviser i avisen, at han udøver magtmisbrug - han er udelukkende optaget af, at kommunens embedsmænd har den nødvendige dømmekraft, siger han.

Kommunaldirektør: En privat sag 

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt er dog helt enig med sin medarbejder i, at det ikke er en opgave for ham at blande sig i, hvad hun og andre medarbejdere laver i fritiden. Han svarer Bjarne Overmark i en mail, som DK Nyt er i besiddelse af:

"Som svar på din mail kan jeg oplyse, at Facebookopslaget er et privat opslag vedrørende en privat aktivitet. Det er min opfattelse, at det ikke er min opgave at blande mig i medarbejderes, herunder chefers, aktiviteter i privatlivet. Jeg er samtidig af den opfattelse, at det heller ikke har betydning for byrådet.

Din henvendelse giver ikke i øvrigt anledning til bemærkninger."

Han uddyber over for Randers Amtsavis, hvad den slags interesse fra byrådsmedlemmer kan betyde: 

- Det har betydning og berører medarbejderne, når byrådsmedlemmer udtrykker kritik af det, vi laver. Det gør ikke noget godt for medarbejderne, siger han.