Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Radarbølger skal kontrollere ekstremregn

Radarer skal bruges til at forudse, præcist hvor regn vil falde, så Københavns Kommune kan nå at styre kloaksystemet efter det - og undgå oversvømmelser
15. NOV 2011 9.08

Alle tunge regnskyer bliver i den kommende tid bombarderet med radarbølger, når de nærmer sig København. Radarer skal bruges til at forudse, præcist hvor regn vil falde, så kommunen kan nå at styre kloaksystemet efter det - og dermed undgå oversvømmelser, oplyser Miljøministeriet.

Det miljøteknologiske projekt med radarovervågning af regnskyer er sat i gang med en støtte på to millioner kroner fra Miljøministeriet.

- Det kan blive guld værd, hvis vi kan udvikle teknologi, der gør vores kloaksystemer mere effektive. Et miljøteknologisk projekt som dette med intelligente kloakker er derfor et fantastisk godt eksempel på en god miljøfremtid - ikke bare i forhold til en indsats over for oversvømmelser, men også i forhold til hvad vi som samfund skal leve af i fremtiden, nemlig grøn teknologi, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Ideen med projektet er, at en radar holder øje med skyerne og fortæller, hvor der vil falde regn med meters nøjagtighed - to timer før den falder. Dermed kan kommunen nå at tilpasse kloaksystemet til den forestående belastning. Det sker ved at åbne og lukke sluser, så udsatte steder bliver afskærmet - eller ved at gøre pumper klar til at sende regnvandet hen til de dele af kloaksystemet, der har mest plads. Dermed undgår man oversvømmelser.

Københavns kloakker er allerede i dag udstyret med pumper, spjæld og bassiner, der kan styre og opbevare spildevandet. Den store teknologiske udfordring ligger at koble vejrdata sammen med de IT systemer, der styrer renseanlæg og kloakker.

Projektet testes resten af året over hele Storkøbenhavn og Vestegnen. Det udføres i et samarbejde mellem Lynettefælleskabet, Spildevandscenter Avedøre, Københavns Energi og ingeniørfirmaet Krüger. Projektet koster 7,3 millioner kroner.


Foto: http://www.flickr.com/photos/tomgrundyphoto/with/2637179746/

ka