FOLKETINGET: I 2010 stiger kommuneskatterne knap 300 millioner kroner mere, end den aftalte skattestigning mellem kommunerne og regeringen. Finansministerens forudsigelige og ufrugtbare trusler om straf gør, at Radikale Venstre nu foreslår et helt nyt aftalesystem, der skal genskabe en tillidsfuld atmosfære mellem stat og kommuner-
- Når kommunerne sætter skatten mere op end forudsat, er der tale om et nødråb. Og måske allermest tale om, at mistilliden mellem stat og kommuner aldrig har været større. Alt sammen på grund af en helt ekstrem detailstyring af kommunerne fra regeringen og Dansk Folkeparti gennem alt for mange år, siger Radikale Venstres kommunalordfører Johs. Poulsen.
Det er i dag kommet frem, at 19 kommuner er nødt til at hæve kommuneskatterne med 269 millioner mere end de 500 millioner, som regeringen og kommunerne på forhånd var blevet enige om.
- Regeringen og Dansk Folkepartis nidkære detailstyring af kommunerne på både indhold, udgifter og indtægter skal afløses af et nyt system med mere frihed til kommunerne. Det er påkrævet, hvis det kommunale selvstyre skal overleve. Vi er nødt til at nytænke det nødvendige samarbejde mellem staten og kommunerne om den overordnede økonomi,"siger Johs. Poulsen og uddyber:
- Samarbejdet vil fungere bedst med en model, hvor den overordnede styring udelukkende baseres på flerårige aftaler om kommunernes indtægter. Både skat, bloktilskud og lånerammer. Der skal være plads til, at den enkelte kommune kan planlægge bedre i en flerårig horisont uden at være bundet på hænder og fødder af for korte aftaler. Det vil give kommunerne plads til variationer fra år til år. Og vi tror, det kan åbne for investeringer i for eksempel forebyggelse. Kommunerne har ikke brug for mere straf - de har brug for mere frihed, siger Johs. Poulsen.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.