
At livet som politiker på magtens tinder ikke kun fører indflydelse med sig viste sig også med tydelighed denne uge, da landets vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen måtte gå på sygeoverlov på ubestemt tid efter et ildebefindende forrige uge. Folketingets formand Søren Gade (V) mente i den forbindelse, at stressdebat i forhold til politikerjobbet desværre er kommet for at blive.
En ekstra politisk tjans afskrækker ikke byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Kalundborg Henriette Ergemann, der efter kampvalg nu er partiets nye næstformand. Og hun vurderer, at der er nok at tage fat på for partiet: "Vi skal have genskabt et Danmark, hvor wokeisme, feminisme, klimahysteri, global pandemiangst, tåbelige EU-regler, knæfald for islam og grådige globalister aldrig må være en rettesnor", sagde hun bl.a. i den valgtale, der gav hende 204 ud af 317 stemmer fra de delegerede.
Arbejdspres kendes naturligvis også af politikere i regioner og kommuner, der derudover skal håndtere stridigheder - både med politiske modstandere og egne fæller.
I Viborg er der ballade i den socialdemokratiske byrådsgruppe, hvor gruppeformanden Mads Panny måtte forlade sin post pga manglende opbakning. Han fortsætter på posten som viceborgmester. To fløje i den socialdemokratiske gruppe har stridigheder, der går langt tilbage, og lokalformand i Viborg Vest-partiforeningen Allan Bjerregaard vurderer, at omkring 10 pct. af partiforeningens medlemmer har meldt sig ud eller ytret tanker om at gøre det efter den nyudbrudte strid i byrådsgruppen.
I Nyborg beskylder Socialdemokratiet Venstre-borgmester Kenneth Muhs for at have givet fejlagtige oplysninger i forbindelse med en kulturanalyse af arbejdsmiljøet i kommunen - og kræver en advokatundersøgelse. Partiet mener at have fået urigtige svar på spørgsmål om personsager og afskedigelsesforhold vedrørende en nu fratrådt embedsmand. Venstre afviser beskyldningerne fra Socialdemokratiet, der med sine otte mandater ud af 25 står alene med kravet - SF ser fx ingen grund til at tro, at borgmesteren har gjort noget ulovligt.
Et byrådsmedlem i Randers, Bjarne Overmark (Beboerlisten) er blevet sagsøgt af folketingsmedlem for Liberal Alliance Louise Brown for at dele screenshots af et facebook-billede, af hende og en veninde, med byrådet og kommunens direktion. Delingen skete i 2021, hvor veninden var ansat i kommunen som familiechef, og Overmark mente, at det var dårlig dømmekraft, at hun figurerede på et billede med en tekst om at være på vej til mande-strip. Louise Brown mener, at Overmark har brudt hendes ophavsret ved at dele billedet med direktionen i kommunen og byrådet.
Et borgerligt ombud som lokalpolitiker kan man kun blive fritaget for pga sygdom, arbejdsbelastning eller "anden rimelig grund". Alligevel har det konservative medlem af kommunalbestyrelsen i Thisted Per Skovmose fået lov til at forlade posten - efter en kontrovers med forvaltningen, hvor et spørgsmål fra politikeren blev opfattet som en klage. Flertallet mente, at det er bedre at få en suppleant ind end at leve med konstante afbud: "Med de udfordringer, vi har, er der ikke plads til nogen, der kører på frihjul", lød fx begrundelsen for at acceptere anmodningen fra Kenneth Bjerregaard (V).
Med det alsidige pres politikere er udsat skulle flere kommuner måske lade sig inspirere af Vordingborg, der har besluttet, at byrådsmedlemmer får tilbudt økonomisk hjælp til psykolog, hvis de bliver udsat for chikane, trusler eller anden krænkende adfærd i forbindelse med deres arbejde. En konkret sag fra 2021 om nedladende bemærkning og klap bagi på en byrådskollega har været med til at bane vejen for beslutningen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.