dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Statsminister (S) Mette Frederiksen, Forsvarsminister (S) Morten Bødskov, Udenrigsminister (S) Jeppe Kofod samt Klima-, Energi- og Forsyningsminister (S) Dan Jørgensen til doorstep om situationen ved Nord Stream 1 og 2 ved Statsministeriet tirsdag.
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Overblik: Det ved vi om tre gaslækager i Østersøen - og det ved vi ikke

Der er konstateret tre lækager på Nord Stream-gasledningerne ud for Bornholm.

Tre steder i Østersøen er der mandag og tirsdag konstateret lækager på gasledninger.

Her er, hvad vi ved indtil videre om dem:
  • Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde. Tirsdag morgen blev der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.
  • På et pressemøde tirsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - ikke et uheld. Det er myndighedernes "klare vurdering", lød det.
  • EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil have "fuld klarhed" over gaslækagerne på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen, som hun kalder "sabotagehandlingen".
  • Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.
  • Lækagerne har ikke konsekvenser for forsyningssikkerheden, men der er en risiko for eksplosioner i området. Energistyrelsen er også ved at undersøge, hvor stor lækagernes påvirkning på miljøet i området vil være.
  • Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede mandag kraftige eksplosioner under vandet i samme område som lækagerne. Lederen af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN, Björn Lund, siger, at "der er ingen tvivl om, at det er sprængninger".
  • Søfartsstyrelsen har oprettet forbudszoner. Også fly har forbud mod at flyve for tæt på lækagerne. Det påvirker dog ikke den kommercielle flyvning.
  • Energistyrelsen har bedt Energinet, der blandt andet har ansvar for det danske gasledningsnet, om at hæve beredskabsniveauet og øge sikkerheden på anlæg, bygning og installationer.
  • Der er ifølge selskabet bag Nord Stream 1 og 2-ledningerne, Nord Stream AG, sket skader på ledningerne, som er uden fortilfælde.
  • Rusland vil ikke udelukke sabotage som årsag til lækket, men talsmanden for Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at det er for tidligt at drage konklusioner om årsagen.
  • Tirsdag mødtes en række danske myndigheder i Den Nationale Operative Stab - forkortet Nost - for at koordinere håndteringen.
  • Forsvaret har været til stede siden mandag med et patruljeskib, der har sejlet rundt i området, ligesom Beredskabsstyrelsen også er på plads på Bornholm. Desuden vil havmiljøskibet "Gunnar Thorson" og fregatten "Absalon" støde til, oplyste forsvarsminister Morten Bødskov (S) tirsdag.
  • Udslippet kan ifølge eksperter forårsage mindre skader på miljøet og have en negativ klimapåvirkning.
Det mangler vi blandt andet svar på:
  •  Ministrene afviste flere gange at spekulere i, hvem der står bag, men det er fortsat det store spørgsmål.
  • Regeringen vil ikke gætte på, hvilke motiver der kan ligge bag.
  • Omstændighederne er fortsat uklare, herunder hvordan eksplosionerne er foregået. Det er på nuværende tidspunkt for farligt at sende dykkere ned for at undersøge lækagerne, fordi der er meget gas i vandet.
  • Det er uvist, præcis hvornår lækagerne kan lukkes. Både regeringen og selskabet bag Nord Stream 1, Nord Stream AG, vurderer, at det vil tage mindst en uge.
  • Det er endnu ikke helt klart, hvor store miljømæssige konsekvenser det vil få, at gassen slipper ud. Det er myndighederne i gang med at regne på.

Kilder: Energistyrelsen, Ritzau, Reuters, TV 2, Forsvaret, SVT og TT.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/overblik-det-ved-vi-om-tre-gaslaekager-i-oestersoeen-og-det-ved-vi-ikke

GDPR