Opgravning af minkgrave er gået i gang
Prøveopgravningen af de første mink begyndte torsdag.
Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix

Opgravning af minkgrave er gået i gang

Ved torsdagens prøveopgravning af mink berettes der om mindre lugtgener end ventet og ingen problemer med afbrændingen.
13. MAJ 2021 12.25

HOLSTEBRO: Arbejdet med at grave døde mink op er torsdag morgen gået i gang i Nørre Felding syd for Holstebro. Og i takt med at dyrene når overfladen, breder en sødlig lugt sig i overfladen.

- Når man kommer ind på området, er der en lugt af død. Det er en sødlig affaldslugt, der hænger i luften, siger Mikkel Berg Pedersen, der er Ritzau Scanpix' udsendte på stedet.

Men stanken er ikke så fæl som frygtet for den udsendte fotograf, der havde væbnet sig med næsepropper for at beskytte sanserne mod den frygtede odør.

- Dem blev der slet ikke brug for, selvom det jo ikke er en behagelig lugt, siger han.

Også TV Midtvests journalist beskriver, at "det er peanuts sammenlignet med at stå i en grisestald". Klokken var ifølge regionalmediet endnu ikke blevet 04.00 torsdag, før de første maskiner begyndte på arbejdet.

Intet bemærkelsesværdig ved afbrænding

Borgere i områderne nær minkgravene er på forhånd blevet advaret om, at det kan lugte slemt. Også støj kan genere, fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S).

- Jeg skal beklage, at det er forbundet med noget støj og noget lugt, men jeg tænker, at beboerne hellere vil have det i en kort periode, og så ved de, at problemet er løst, end at leve med uvisheden i mange år frem.

Torsdagens arbejde er en prøveopgravning. Her bliver det afsløret, hvilken tilstand minkene er i efter et halvt år under jorden, hvor de har været svøbt i kalk. Det bliver også testet, hvor længe det tager at brænde de døde dyr.

Hos AffaldPlus i Næstved er minkene blandet sammen med andet affald og brændt uden problemer.

- Vi kan ikke se hverken på produktionen, aske eller slagger, at der er noget bemærkelsesværdigt, siger energichef Ole Andersen.

Forbrændingsanlægget var også med til at brænde mink i slutningen af 2020, hvor nogle mink fra farme på Sjælland blev aflivet.

Når arbejdet nær Holstebro er overstået, går man i gang med at grave mink op fra lignende grave nær Karup. Planen er, at alle dyrekadaverne skal være gravet op og brændt i midten af juli.

Ritzau