Selvom corona ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, så er der stadig elever og lærere, der er hjemsendt, fordi de er smittede med corona eller nære kontakter.
Men når hjemsendte skoleelever i dag følger med i undervisningen online, så tæller det ikke længere som obligatorisk undervisning. Ifølge et lovkrav fra Børne- og Undervisningsministeriet skal eleverne efterfølgende have erstatningsundervisning for de timer, de har haft ved skærmen hjemmefra.
Og det er et problem for både skoler og elever, fortæller Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole:
- I værste tilfælde vil vi være nødt til at inddrage påskeferien, så eleverne kan komme i skole, og vi vil være nødt til at hyre unge vikarer fra gymnasiet til at undervise afgangselever. Og det er ikke optimalt. Alternativt kan vi bøje reglerne ved eksempelvis at lave ekskursioner eller temadage, hvor vi så kan forlænge undervisningsdagen til klokken 18, siger hun til Radio4.
Presser elever
Den løsning er foreningen Danske Skoleelever imod, da det kan påvirke de i forvejen pressede skoleelever yderligere.
- Eleverne skal modtage den ordentlige undervisning, de er kommet i skole for – også selvom det er online, og så duer det ikke at inddrage ferier, når eleverne i forvejen knokler hårdt op mod eksamen, siger Mille Borgen Mikkelsen, der er formand for Danske Skoleelever, til Radio4.
Det behøver dog ikke komme så vidt som skole om eftermiddagen og i ferier, mener formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal. Han ser ikke fjernundervisning som den eneste løsning for de mange sygemeldinger på skolerne.
- Andre skoler har fundet på løsninger, så de undgår at sende elever hjem eller annullere undervisning - eksempelvis ved at have én lærer til to eller tre klasser eller slå klasserne sammen. Men bedst af alt, så fjerner man det lovkrav, som dikterer, at skolerne skal yde erstatningstimer, siger Claus Hjortdal til Radio4.
Radio4 ville gerne have spurgt Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvorfor hun ikke fjerner det lovkrav, der kræver erstatningstimer for onlineundervisning, men hun har ikke haft mulighed for at medvirke i interview.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.