Af Kim Rosenkilde Nielsen, avisen Kommunen
ODENSE: Odense Kommune investerer i både børnearbejde, atomvåben og miljøsvineri. Det står klart efter, Odenses økonomiudvalg har besluttet at lægge delvise oplysninger om kommunens aktieinvesteringer åbent frem. I sidste udgave af avisen Kommunen forsvarede borgmester Jan Boye (K) ellers med næb og klør, at økonomiafdelingen hemmeligholdt oplysningerne af hensyn til kommunens kapitalforvalters konkurrenceevne. Et hensyn, der ifølge borgmesteren vejede tungere end borgernes mulighed for at få indsigt i, hvad deres skattekroner er investeret i.
Jan Boye mente ikke på det tidspunkt, at der var nogen anledning til at ændre på den politik. Nu er han imidlertid vendt på en tallerken.
- Vi har ikke tidligere haft praksis for at oplyse om de enkelte kapitalforvalters konkrete investeringer ud fra en betragtning om, at konkurrencehensynet mellem forvalterne vejede tungere end oplysning om de enkelte investeringer. Men den praksis ændrer vi nu, siger Jan Boye i en pressemeddelelse. Det var ikke muligt at få uddybende kommentar.
Begrænset åbenhed
Sammen med et enigt økonomiudvalg besluttede han, at offentliggøre, hvilke investeringsforeninger kommunen benytter. Oplysninger om hvilke konkrete virksomheder, der investeres i er til gengæld ikke tilgængelige. Avisen Kommunen har derfor fået organisationen DanWatch til at gennemgå de 13 investeringsforeninger, Odense Kommune benytter. Det afslører, at en del af de 192 millioner kroner, som Odense har investeret i aktier, er sat i virksomheder med omfattende etiske problemer.
Det gælder blandt andet den globale dækproducent Bridgestone, der er sortlistet for at benytte børnearbejde på en gummiplantage i Liberia. Odense har også penge i olieselskabet Chevron, der er ansvarlig for store miljøødelæggelser i Ecuadors jungle samt den italienske våbenproducent Finmeccanica, der optræder på de sortlister DanWatch tager udgangspunkt i, fordi virksomheden er involveret i produktionen af atomvåben.
Også klyngebomber
Finmeccanica kritiseres imidlertid også fra andre sider for at producere klyngebomber. Det er årsagen til, at blandt andet Belgiens næststørste bank KBC har valgt at sortliste virksomheden.
- Hvis vi har penge investeret i virksomheder, der producere masseødelæggelsesvåben eller benytter børnearbejde, så har vi et problem. Jeg regnede med, at vi fik forhindret det, da vi vedtog vores politik for etiske investeringer i foråret. Og der er ingen tvivl om, at det får konsekvenser, siger Thomas Funding, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Odense, til avisen Kommunen.
Konsekvenserne skal ifølge Thomas Funding både rette sig mod kommunens kapitalforvalter, der efter hans mening ikke har levet op til deres forpligtigelser. Samtidig peger han på, at det også kan blive nødvendigt at stramme op på kommunens etiske retningslinjer, så det kommer til at stå "klippefast", hvad skatteborgernes penge ikke må investeres i.
- Jeg mener helt klart, at det også indbefatter virksomheder, der er involveret i produktionen af atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben, siger Thomas Funding.
Her er Odensesinvesteringer
Bridgestone (børnearbejde ) 41.000 kr.
Chevron (miljøødelæggelser) 602.400 kr.
Exxon (arbejdstagerrettigheder, miljøødelæggelser) 437.200 kr.
Finmeccanica (atomvåben, klyngebomber*) 338.400 kr.
Rio Tinto (miljøødelæggelser) 288.000 kr.
United Technologies (atomvåben) 1.058.000 kr.
Wal-Mart Stores (arbejdstagerrettigheder) 501.400 kr.
I alt 3.266.500 kr.
Kilde: DanWatch
*Kilde: KBC Asset Management NV
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.