- Det føles næsten som at være til eksamen, efter at tre konsulenter gennem tre dage har undersøgt Odder Kommune på kryds og tværs. De tre konsulenter, der kommer fra KREVI, har undersøgt om kommunens interne retningslinjer passer sammen med den praksis, der udøves, siger kommunaldirektør Jesper Hjort.
De tre konsulenter gennemgår samtlige skriftlige procedurer, og derudover er både direktionen, mellemledere og medarbejderrepræsentanter blevet interviewet. På den måde danner KREVI sig et indtryk af, om kommunen nu også gør, hvad den siger den vil gøre.
Et ’helbredstjek’
En kompasmåling munder ud i en pointscore – både en samlet pointscore for hele kommunen og en pointscore på otte forskellige indikatorer. Kompasmålingen giver således et kvalificeret samlet billede af kommunen, der kan bruges som afsæt for den videre udvikling.
- Vi har selv en oplevelse af, at vi gør det godt som kommune, og med dette redskab får vi en måling af, om det nu også passer. Man kan sige, at vi får foretaget et ’helbredstjek’, og hvis det viser sig, at der er noget i vejen, må vi handle, siger Jesper Hjort.
Kommunaldirektøren understreger dog, at Kommunekompasset ikke skal være en facitliste.
- Faktisk forventer vi, at der vil være en lang række forhold, hvor vi ikke er enige i målingens resultater. Fx mener vi, at kultur og værdier i meget høj grad er bestemmende for, om vi gør det godt, og jeg er spændt på, hvordan målingen vægter dette i forhold til systematik i skrevne regler – som er godt, men ikke nok, siger Jesper Hjort.
Udviklet i 1997
Kommunekompasset er udviklet i 1997 af de to norske professorer i statskundskab Harald Baldersheim og Morten Øgård. Det er blevet anvendt til evaluering af kommuner i mange lande, lige fra Namibia og New Zealand til Tyskland og Polen. Særligt Sverige og Norge har taget værktøjet til sig: 75 svenske og 65 norske kommuner har fået foretaget en eller flere kompasmålinger.
Motiverende at medvirke
Om baggrunden for at deltage i denne kompasmåling, hvor man sammenligner sig med andre kommuner, siger kommunaldirektøren, at Odder Kommune allerede har erfaring for, at et konkurrence-element kan virke motiverende.
- Fx har den årlige 'Bedst på Nettet'-konkurrence virket meget motiverende for videre¬udvik¬lingen af OdderNettet, og vi formoder, at en positiv pointscore kan virke fremmende for udviklingen af kommunens processer, siger Jesper Hjort.
Kommunekompas også til eksamen
Kompasmålingen foregik onsdag, torsdag og fredag, og inden sommer vil de fem deltagende kommuner få at vide, hvilken score de har i Kommunekompasset.
- På en måde er Kommunekompasset også til eksamen, idet de fem deltagende kommuner har lovet at give KREVI en tilbagemelding på, hvordan vi har oplevet processen – hvad der har været godt, og hvad der har virket mindre godt, slutter Jesper Hjort.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.