- Samarbejdet mellem Århus, Odense og Københavns kommune vil være baseret på konkrete initiativer. Og vi vil fra sag til sag vurdere, hvornår vi synes, det er relevant at lave fælles udbud, siger økonomidirektør i Københavns Kommune, Bjarne Winge.
Målet med indkøbssamarbejdet er at høste fordele på især tre områder. For det første håber de samarbejdende kommuner at kunne opnå lavere transaktionsomkostninger, når de sammen kan sende ydelsesområder i fælles udbud. Derudover er det håbet, at den fælles indkøbskraft kan bruges til at realisere bedre priser og vilkår, og dermed øgede storkundefordele. Endelig forventer kommunerne også at kunne være med til at sætte nye dagsordener i forbindelse med den kommunale sektors indkøb af varer og tjenesteydelser, eksempelvis ved at udfordre monopoliserede brancher, skriver Udbudsportalen.
- I de seneste år har kommunerne oplevet, at markedet enten ikke har kunnet eller villet imødekomme vores politiske krav. I praksis har vi for eksempel oplevet, at taxibranchen ikke ønsker at byde, hvis vi stiller krav om miljørigtig transport. Desuden har vi måttet aflyse udbudsforretninger på kopipapir, fordi markedet ikke kan tilbyde produkter, der ikke er klorblegede. Vi vil gerne sætte en fælles dagsorden og et klart signal om, at der er en stor markedsandel på spil, hvis de politisk betingede krav ikke opfyldes, siger konomichef i Odense Kommune, Bente Ledgaard Monsen, som fortæller videre, at det første område bliver et fælles udbud af kursus- og konferencefaciliteter.
Kommunernes vil lære af hinandens indkøbsmetoder
Derudover er det målet, at samarbejdet skal bidrage til udveksling af viden, metoder, synspunkter og erfaring med systemanvendelse og leverandører mellem kommunerne. Ligesom man også håber at kunne bruge samarbejdet til udlån af medarbejdere. Både for at kunne dele knappe ressourcer og bidrage til medarbejderudvikling og faglig sparring.
- Som udgangspunkt er det vigtigt at vide, hvad markedet kan tilbyde. Derfor vil vi sammenligne metoder og viden, og benchmarke kommunernes priser for at vurdere, om der er grundlag for fælles aftaler. Vi vil gerne lære af hinanden og dele de metoder, der erfaringsmæssigt plejer kommunernes interesser bedst. For eksempel gennem anvendelse af den til enhver tid mest fordelagtige form for konkurrenceudsættelse. Endelig vil vi på det mere operationelle plan også gerne kunne sammenligne, hvordan de tre kommuners forskellige indkøbsordninger er organiseret i dag eksempelvis med hensyn til leverandør- og kontraktstyring, siger Hans Nikolaisen, der er økonomichef i Århus Kommune.
I praksis fungerer de tre kommuners indkøbsansvarlige som operationel styregruppe, der kan nedsætte arbejdsgrupper bestående af medarbejdere fra de tre kommuner. Og til det første udbud, har Odense Kommune påtaget sig tovholderrollen.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.