Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ny pris til Middelfarts energirenoveringer

Middelfart Kommune vinder 'European Energy Service Award 2010' - og sparer allerede nu 21 pct. på energiregningen

'IDDELFART: Middelfart kommune har med ESCO-projektet "Middelfartmodellen', der omfatter energirenovering af alle 97 kommunale bygninger, i samarbejde med Schneider Electric netop vundet European Energy Service Award 2010.

Projektet har sparet kommunen 21 pct. på energiregningen og givet borgerne og ansatte bedre indeklima. Prisen uddeles af European Energy Service Initiativ i samarbejde med Berliner Energieagentur GmbH, og den blev overrakt på en Europæiske Kongres den 13. september i Bruxelles. Prisen uddeles i 2011, men gives til projekter, der er gennemført i 2010.

Plan- og Byggechef Jørgen Knudsen, er stolt af den europæiske pris:

- Taget i betragtning af at Danmark, i forhold til andre europæiske lande, er kommet forholdsvist sent i gang med ESCO, er vi meget stolte af, at projektet har et sådant omfang og ambitionsniveau, at det får europæisk bevågenhed. Hæderen bør videregives til hele Teknik- og Miljøforvaltningen for det udviklingsmiljø, der er til stede i organisationen.

Desuden fremhæver Jørgen Knudsen en speciel hæder til nøglepersonerne, der har udviklet og gennemført projektet: Teknik og miljødirektør Thorbjørn Sørensen, klimachef Morten Westergaard, ingeniør Peter Kaalund og maskinmester Rainer Sørensen.

Prisen ikke kun til pynt - energiregningen er allerede 21 pct. mindre.
Middelfart Kommune vandt i samarbejde med Schneider Electric med ESCO-projektet "Middelfartmodellen", der giver store fordele for både brugerne af de kommunale bygninger, kommunens økonomi og miljøet.

Borgmester Steen Dahlstrøm (S) er glad for projektets tydelige gevinster for indeklimaet i bygningerne, kommunens mindskede CO2-udledning - og naturligvis den lavere energiregning:

- Samtlige 97 kommunale bygninger er siden efteråret 2008 blevet renoveret med fokus på energibesparelser og allerede i 2010 er Middelfart Kommunes samlede energiforbrug faldet med ca. 21 pct. Middelfartmodellen går kort sagt ud på, at investeringerne til renovering af de kommunale bygninger, tilbagebetales via de årlige besparelser på energiregningen.

Schneider Electric kompenserer kommunen økonomisk, hvis den garanterede årlige besparelse ikke opnås.

Allerede rollemodel i EU
Middelfart Kommunes energiprojekt er allerede optaget i kataloget over Europas bedste energiløsninger. Det er sket som led i EU-kommissionens EU-kampagne fra 2009, med det formål at få de centrale beslutningstagere over hele Europa til at se fordelene i at øge investeringer i vedvarende energi og bæredygtige energiløsninger. EU-kommissionen ønsker hermed at sende et stærkt signal om støtte til alle områdets partnere, der vil skabe merværdi ved at dele deres viden og erfaring med andre. Læs mere

European Energy Service Award hædrer organisationer, virksomheder, kommuner eller personer, der har vist særlige og enestående resultater i at fremme udbredelsen af innovative energieffektiviseringstiltag samt gennemført konkrete projekter. 'Best practice' eksempler hædres med henblik på at øge markedet for energieffektivisering.

Middelfart kommune har i samarbejde med Kalundborg og Gribskov Kommune desuden udviklet og beskrevet mulighederne for at anvende ESCO modeller for de danske kommuner. Dette arbejde er nærmere beskrevet her.