
Det har længe været en trend at tænke helhedsorienteret, nedbryde siloer og afskaffe bureaukrati. Og nu skal en ny politisk aftale om en hovedlov forvandle ord til handling for udsatte borgere.
- Loven er ikke bare den sædvanlige vare på hylderne. Borgerne vil kunne mærke en bedre indsats, hvis sagsbehandlerne og kommunerne tager loven til sig, siger Ulf Hjelmar, professor hos Vive og forsker i offentlig forvaltning med fokus på velfærdsinnovation og styring.
I juni måned aftalte et bredt flertal at lave hovedloven, der forventes at træde i kraft juni 2023. Loven skal sikre udsatte borgere en bedre og mere enkel sagsbehandling hos kommunerne.
Tillid på spil
Hovedloven kommer til at samle forskellige sektorlovgivninger i én hovedlov og gør det muligt for sagsbehandlere at give udsatte borgere med komplekse problemer én samlet udredning, plan og behandling.
Loven skal modvirke, at borgere oplever at være kastebolde i et system med vidt forskellige sektorlovgivninger, der ikke altid snakker sammen, og i stedet give borgerne en sammenhængende hjælp, der tager hensyn til borgerens udfordringer.
Ifølge Ulf Hjelmar vil loven rykke markant på kommunernes sagsbehandling og tillidsforholdet mellem kommune og udsatte borgere.
- Om fem-ti år tror jeg, vi vil kigge tilbage på loven og disse år som det tidspunkt, hvor der for alvor skete et stort skifte væk fra den gammeldags bureaukratiske tænkning i kommunerne.
Læs hele historien på Kommunen.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.