
En gruppe af forskere på Syddansk Universitet under ledelse af professor Poul Erik Mouritzen har evalueret regionernes styreform i regionernes første valgperiode 2006-2009. Resultaterne fremgår af bogen 'Opfundet til lejligheden', skriver Danske Regioner.
Evalueringen viser, at styreformen styrker det politiske lederskab. I en region har regionsrådet eller forretningsudvalget ansvaret for regionens daglige drift af blandt andet sygehusene. Det er derfor lettere at sætte en politisk kurs og holde sig til den, end hvis der havde været stående udvalg med ansvar for hvert sit velfærdsområde - en model, som man kender fra kommunerne.
- Undersøgelsens resultater svarer meget godt til min egne oplevelser. I regionsrådet er vi gode til at få vedtaget nogle overordnede mål og politikker. Det giver en klar retning for de beslutninger, som træffes i forbindelse med den daglige drift siger Steen Bach Nielsen (S), formand for Danske Regioners Demokratiudvalg og regionsrådsformand i Region Sjælland.
Ifølge evalueringen styrker regionernes styreform også et demokratisk hensyn. Når ansvaret ikke spredt ud mellem flere stående udvalg og regionsrådet, er det lettere for borgerne at gennemskue, hvem der er ansvarlig for beslutningerne.
- Det er godt, for det er kernen i det regionale demokrati, at borgerne kan stille os politikere til ansvar. En fjerdedel af skattekronerne går til sundhedsvæsenet. Derfor er det vigtigt, at borgerne direkte kan vælge og fravælge os, hvis de ikke synes om de beslutninger, om vi træffer på området siger Steen Bach Nielsen.
Fakta om regionernes styreform
Regionernes styres af regionsrådene, der består af 41 folkevalgte politikere, som vælges for fire år ad gangen. I spidsen for regionsrådet står regionsrådsformanden. Hvert råd skal nedsætte et forretningsudvalg på 11-19 medlemmer.
Her ud over kan regionsrådet vælge at oprette et eller flere midlertidige udvalg, som rådgiver forretningsudvalget og regionsrådet. Udvalgene må ikke have ansvar for driften af regioners opgaver.
Foto: Regionsrådet i Syddanmark
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.