DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Nordjyske kommuner: Gør frikommuneforsøg permanente, tak

11 kommuner i frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet.
16. NOV 2020 11.01

Efter at have haft lempede regler i jobcentrene gennem de seneste fire år foreslår de 11 kommuner i Region Nordjylland nu at gøre lempelserne permanente. I et fireårigt frikommuneforsøg har de nordjyske kommuner været underlagt færre statslige regler, så man har kunnet sætte det i værk, der gav mening for borgeren, frem for blot at skulle levere en bestemt indsats, fordi loven foreskrev det.

Kommunerne henviser i deres opfordring til det initiativ statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede i sin åbningstale til Folketinget, hvorefter syv kommuner i de kommende tre år slipper for statslig regulering og lovgivning inden for hver et af de tre velfærdsområder folkeskole, dagtilbud og ældre. Beskæftigelsesområdet kunne passende blive et fjerde, mener de nordjyske kommuner i kølvandet på en evaluering, der netop er udgivet.

- Vi har arbejdet med frikommuneforsøg, som i sit indhold er alt det, som regeringens Nærhedsreform sigter efter, nemlig mindre statslig styring og mere faglighed ud i kommunerne. Og vores resultater og erfaringer viser, at vi faktisk kan lykkes med en god kommunal beskæftigelsesindsats uden de mange statslige proceskrav, siger KKR Nordjyllands formand, Hjørring-borgmester Arne Boelt (S).

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at de friere rammer enten har skabt forbedringer i beskæftigelsesindsatsen eller ligger på samme niveau som før forsøgene. Formanden for KL's Arbejdsmarked og Borgerserviceudvalg, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), kalder resultatet af de nordjyske frikommuenforsøg "en masse lavthængende frugter, som er lige til at plukke for regeringen".

mk