NORDJYLLAND: Fire ud af fem nordjyske borgere mener, de har et godt helbred. Men, jo ældre vi bliver, jo flere skavanker får vi, og det påvirker naturligvis vores muligheder for, at vi kan 'gøre som vi vil'. Til gengæld styrkes vi mentalt og bliver mere tilfredse, jo ældre vi bliver.
Resultaterne fremgår af spørgeskemaundersøgelsen 'Hvordan har du det?' for 2010, hvor 23.392 nordjyder har svaret, hvad der svarer til 65,5 pct. besvarelser. De samlede resultater giver billedet af en sundhedsprofil for Nordjylland, som offentliggøres på en konference 1. marts i Aalborg Kultur- og Kongrescenter.
- De nordjyske kommuner og Region Nordjylland er godt tilfredse med, at så mange nordjyder har taget sig tid til at deltage i undersøgelsen. Vi har nu et virkelig godt fundament for den videre sundhedsindsats i hele regionen, siger Per Harfeld (v), regionsrådsmedlem og formand for sundhedskoordinationsudvalget.
Lidt flere unge rygere
Et af de gode resultater i sundhedsprofilen er, at antallet af rygere er faldet fra godt 24 pct. til knap 22 pct. Der er flere mænd end kvinder der ryger. Desværre er der en lille stigning i antallet af rygere blandt de 16-19-årige unge.
- Hvis vi ser det i et sundhedsperspektiv, så går det den rigtige vej med et fald i antallet af rygere. Det har enorm betydning for udvikling af sygdom, overlevelsesmuligheder og betydning for vores sundhedsvæsen. 71 procent af rygerne ønsker i virkeligheden at holde op med at ryge, så vi skal bare klø på. Især skal vi holde øje med udviklingen i de unges rygevaner, for det handler jo om at forhindre, at de overhovedet begynder at ryge, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), næstformand i sundhedskoordinationsudvalget og byrådsmedlem i Aalborg.
Selv om det går den rigtige vej på rygeområdet, er der fortsat plads til forbedring, og det samme gælder andre områder.
51 pct. nordjyder er overvægtige
Mere end 9 pct. af nordjyderne har det, man kalder for et højrisikoforbrug af alkohol, hvor mænd og kvinder drikker henholdsvis 21 og 14 genstande eller mere om ugen. 18 procent er fysisk inaktive i fritiden, og 24 pct. af mændene og 13 pct. af kvinderne har usunde kostvaner.
Og så er godt 51 procent nordjyder overvægtige - hvoraf 35 pct. er moderat overvægtige, mens 16 pct. er svært overvægtige.
Generelt er der mange borgere i Nordjylland, der ønsker at leve sundere. Fire ud af fem af de overvægtige vil gerne tabe sig, syv ud af 10 dagligrygere ønsker at holde op med at ryge, syv ud af 10 af de fysisk inaktive ønsker at være mere fysisk aktive, og over halvdelen af borgerne med usunde kostvaner ønsker at spise mere sund mad. Derimod er det kun hver fjerde nordjyder med et højrisikoforbrug af alkohol, som ønsker at drikke mindre.
- Vi skal naturligvis bakke op om de ønsker, der er i befolkningen om at ændre livsstil. Vi bør politisk skabe muligheder og rammer for, at nordjyderne kan ændre kurs, når de har motivationen til det, siger Thomas Kastrup Larsen.
Udvikling i kroniske sygdomme går den gale vej
Selv om den nordjyske befolkning oplever, at de har et godt helbred, så er der desværre en stor del, nemlig 64 pct. af nordjyderne, der enten har en sygdom eller har eftervirkninger heraf. Eksempelvis har 21 pct. slidgigt, 20 pct. har forhøjet blodtryk og 12 pct. lider af en psykisk lidelse som fx depression eller angst.
Udviklingen i de såkaldte kroniske sygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme og kronisk lungelidelse går også den forkerte vej.
- Næsten over hele linjen er der tale om større eller mindre stigninger i forhold til tallene fra 2007. Vi ved, at udviklingen kan være præget af, at vi er blevet bedre til at opdage sygdommene, men det ændrer ikke på, at vi fortsat skal have en fokuseret indsats, fordi vores sundhedsvaner og helbred hænger sammen, siger Per Harfeld.
Både formand og næstformand for Sundhedskoordinationsudvalget er enige om, at det er en fælles udfordring for region og kommuner. De vil begge arbejde for, at det fælles politiske udvalg bruger sundhedsprofilen til at drøfte nye fælles initiativer.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.