
Det koster, hvis vi skal have verdens bedste sygehusvæsen, sådan som regeringen ønsker, lyder det fra regionerne.
Men formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S) så også gerne, at man foruden penge også begyndte at diskutere prioritering igen.
Hvad er vigtigst: Hoftebrud eller hornhindeløsning? Barnløshed eller nyresvigt? Skal nogen have lov at komme forrest i køen på bekostning af andre? Diskussionen kørte for nogle år siden, men har ligget helt stille i nyere tid.
Og det er forkert, mener Bent Hansen.
- Det ville være dybt fornuftigt at begynde at diskutere prioritering igen, men det vil regeringen ikke. Og vil man ikke det, så må man betale. Men det er helt nødvendigt at få diskussionen tilbage, for der bliver flere og flere komplicerede kræfttilfælde i den sidste del af livet, fordi vi bliver ældre og ældre. Sundhedsvæsenet er under et stigende pres, som kræver den diskussion, siger regionerne formand.
Svært at sige nej
Men det er uhyre svært, at være dén, der siger nej til noget.
Det viser blandet andet Bent Hansens eget eksempel på to nye medicinske behandlinger, som det med hans egen ord kan blive rigtig svært at sige nej til: AMD, som er en behandling af degenerering af øjnene. Det koster 300 mio. at indføre det første år. Derefter når fuldt implementeret koster det en mia. om året. Og en ny apoplexi-behandling (lammelse efter hjerneblødning). Det vil koste 1,5 mia. om året, når den er fuldt implementeret.
- Presset vil komme på at sætte det i værk. Og det vil blive svært at sige nej til, når man kan spare kommunerne masser af ressourcer til hjemmehjælp og andre sociale foranstaltninger, siger Bent Hansen.
(Foto: Tusinski)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.