Nedskæringer: Sygehusbyggeri går op til 17 pct. over budget
Det kommende supersygehus er ved at blive bygget på en mark uden for Hillerød.
Foto: Jakob Eskildsen, Ritzau Scanpix

Nedskæringer: Sygehusbyggeri går op til 17 pct. over budget

Med udsigt til en budgetoverskridelse på 650-800 mio. kr. finder Nyt Nordsjællands Hospital nye besparelser og håber på et statslån.
26. JUL 2021 10.26

HOVEDSTADEN: Ved Hillerød er Region Hovedstaden ved at opføre det nye supersygehus, Nyt Nordsjællands Hospital. Budgettet for det nordsjællandske sygehus er allerede skredet, og nu skærer regionen igen ned på udstyr og faciliteter som konsekvens af budgetoverskridelser. Det skriver Berlingske.

Budgetrammen for byggeriet lyder på ca. 4,5 mia. kr, hvilket skiftende regeringer ikke har villet ændre på. I en orientering til regionens forretningsudvalg, er der udsigt til en budgetoverskridelse på 650-800 mio. kr., svarende til ca. 14-17 pct. af det samlede budget. Det er efter flere omgange med besparelser og tidligere udsigt til, at det ville skride med 1,3 mia. kr. Problemerne skyldes ifølge administrationen "travlhed i byggesektoren, mangel på håndværkere og prisstigninger på materialer", og at priskalkulationerne har været for lave og budgetteringerne for optimistiske.

Budgetoverskridelserne har fået regionen til at spare på materialer og udstyr. I forhold til behandlingen af patienter har man droppet at etablere en blander til at lave IV-antibiotika og medicin til kræftpatienter, og antallet af ambulatorierum er skåret ned med ca. 40. Det kommer i halen på de tidligere besparelser, der bl.a. indebærer at hospitalets køkken er skåret ned til et anretterkøkken, der kun skal gøre klar til servering af mad udefra.

Problemerne har ifølge Berlingske fået sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at åbne for, at regionen kan låne penge at staten til sygehusbyggeriet. Det sker efter, at ministeriet tidligere satte byggeprojektet under skærpet tilsyn.

Ingen byggeskandale

I et nyhedsbrev fra Nordsjællands Hospital fremgår det, at de nye besparelser er fundet på selve byggeriet, it og udstyr og inden for det sundhedsfaglige. Hospitalet har været tæt inde over besparelserne for at sikre, at det ikke går ud over patienterne. Alene på byggeriet er der fundet besparelser for ca. 400 mio. kr. ved at benytte billigere materialer og tilpasse byggeriet.

Samtidig vil der på it og udstyr blive sparet ca. 75 mio. kr. ved at genbruge nuværende udstyr som senge, kontorindretning, dråbetællere, respiratorer, ultalydsapparater og scannere. På det sundhedsfaglige område spares der ca. 30 mio. kr. på bl.a. den føromtalte blander til medicin og antallet af ambulatorierum. De forskellige omgange med sparerunder har ført til kritik af, at regionens dårlige håndtering af økonomien kommer til at betyde forringelser af patienternes forhold.

Hospitalsdirektør Bente Ourø Rørt afviser dog dette i nyhedsbrevet, og ifølge hende er der hverken tale om en byggeskandale eller et "skrabet hospital". Hospitalsdirektøren understreger, at der ikke bliver problemer med kapaciteten, da byggeriet matcher hospitalets behov, og patienter i fremtiden kommer til at være kortere tid på hospitalet. Derudover er der ved at blive fundet løsninger på de sundhedsfaglige nedskæringer. Selvom prisstigninger og byggeproblemer har resulteres i store besvarelser, sikrer hun, at det stadig ender ud i et flot byggeri med gode forhold for både patienter og personale.

Hospitalet bliver et af de 16 nye supersygehuse, der er blevet eller er ved at blive opført rundt i landet. Nyt Nordsjællands Hospital kommer til at ligge ved Hillerød og skal dække mere end 325.000 borgere. Region Hovedstaden prioriterede arkitektur og grønne områder i byggeriet, og det forventes at stå færdig i 2024.