
KØBENHAVN: Sagen angik optagelser med skjult kamera til en tv-udsendelse om forholdene på plejehjemmet Fælledgården i København. Udsendelsen blev sendt den 21. maj 2006 som en del af Magasinet Søndag på DR.
Anklagemyndigheden havde rejst tiltale i tre forhold mod journalisten og den journalistiske leder på produktionsselskabet. Det ene forhold angik tiltale for fotografering med skjult kamera på plejehjemmet af en række beboere og ansatte. Det andet forhold angik videregivelse af meddelelser og billeder optaget på plejehjemmet. Det sidste forhold angik tilsidesættelse af tavshedspligten.
Københavns Byret fandt i juni de tiltalte skyldige i alle tre forhold og idømte dem begge betinget fængsel i 20 dage. De tiltalte blev endvidere dømt til at betale godtgørelse til en beboer og nogle ansatte.
Begge de tiltalte havde anket dommen til frifindelse. Anklagemyndigheden påstod skærpelse af straffen.
Landsretten frifandt ved dom den 14. december 2010 de tiltalte i de to første forhold på grund af forældelse, oplyser landsretten.
Derimod fandt landsretten de tiltalte skyldige i tiltalen vedrørende brud på tavshedspligten. Landsretten udtalte bl.a.:
'Efter en samlet vurdering finder landsretten, at videregivelsen af de omtalte fortrolige oplysninger, uanset udsendelsens nyheds- og informationsværdi, ikke var berettiget efter straffelovens §§ 152, stk. 1, og 152 e, nr. 2, som bestemmelserne må fortolkes i lyset af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10. Landsretten har herved navnlig lagt vægt på det væsentlige hensyn, at beboere på pleje- og omsorgsinstitutioner ikke - uden de har givet samtykke hertil - bør risikere at blive vist på tv i så krænkende situationer, som det var tilfældet i tv-udsendelsen.'
Landsretten nedsatte straffen til 10 dagbøder af 500 kr. Som begrundelse herfor udtalte landsretten:
'Som anført var formålet med videregivelsen at afdække forhold af betydelig samfundsmæssig interesse. Videregivelsen af oplysningerne til DR skete desuden med viden om, at DR ville foretage sløring af optagelserne, før de skulle vises på tv. På den baggrund - og henset til den tid, der er forløbet siden forholdet blev begået - finder landsretten, at straffen for begge tiltaltes vedkommende skal nedsættes til 10 dagbøder på hver 500 kr.'
I udsendelsen blev der vist en række optagelser fra plejehjemmet. Disse var optaget af et produktionsselskab. Med henblik på at undersøge forholdene på Fælledgården søgte en journalist på produktionsselskabet i samarbejde med sin journalistiske leder ansættelse på plejehjemmet.
Under sin ansættelse, der varede ca. to måneder, optog journalisten med skjult kamera en række sekvenser med beboere og personale, og optagelserne blev videregivet til produktionsselskabet og senere til DR.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.