DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Nedlukning halverede fysiske udlån hos bibliotekerne
Bibliotekerne blev lukket i midten af marts på grund af coronaudviklingen. De åbnede igen 18. maj.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Nedlukning halverede fysiske udlån hos bibliotekerne

Digitale udlån steg, men kun indtil bibliotekerne åbnede igen.

Antallet af udlån fra bibliotekerne blev halveret i andet kvartal, da bibliotekerne holdt lukket og efterfølgende genåbnede med restriktioner.

Samlet lånte 356.400 personer 2,8 millioner materialer på bibliotekerne i andet kvartal. Der er tale om en halvering i forhold til årets første tre måneder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Bibliotekerne var en del af den nedlukning, som regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen satte i søen 11. marts. De blev genåbnet 18. maj.

Selvom bibliotekerne var lukket fysisk, lånte en del ud via bogposer, hvor man skulle bestille bøgerne på nettet og afhente bøgerne i en pose. Samtidig kunne bibliotekerne udlåne digitalt gennem eReolen. Det er den portal, bibliotekerne bruger til udlån af e-bøger, lydbøger og podcasts.

Smitten fik betydning

I forbindelse med genåbningen havde en række biblioteker søsat tiltag for at undgå smittespredning. Det var blandt andet ændrede åbningstider, krav om reservation af tid for at afhente bøger og forbud mod længere ophold på bibliotekerne.

Det kan ifølge Danmarks Statistik have været en medvirkende årsag til, at der har været et stort fald i antal af udlånte bøger.

Under nedlukningen var der en stor stigning i antallet af digitale udlån. Stigningen blev bremset, efter at bibliotekerne genåbnede.

Samlet set er antallet af digitale udlån dog steget med 31 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal. Lidt over 400.000 personer har lånt digitalt i andet kvartal, oplyser Danmarks Statistik.

Ritzau