Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ministerium varsler forbud mod swap-spekulation

Indenrigsministeriet har nu gennemgået de usikre og uigennemskuelige aftaler, som de færreste kan gennemskue
7. JUL 2011 10.06

Danske kommuner gambler med gæld for milliarder af kroner. En ny rapport afdækker brugen af spekulative og risikofyldte finansielle swap-aftaler, der kan koste store summer for kommunerne.

Samlet er der over de seneste år indgået usikre og ugennemskuelige swap-aftaler med danske og internationale banker for 3,8 mia. kr, viser rapporten, der er udarbejdet af Indenrigsministeriet. Det skriver Mandag Morgen.

Swap-aftalerne er knyttet til kommunernes gæld og skal være med til at holde renteudgifterne nede. Men aftalerne kan være komplekse konstruktioner, som hverken de lokale politikere eller økonomiforvaltningens medarbejdere har en chance for at gennemskue de potentielle økonomiske konsekvenser af.

Kostede Furesø 300 mio. kr.
Hvor dyrt et bekendtskab de såkaldte swaps kan blive, ved man i Furesø Kommune, hvor man står tilbage med en regning på 300 mio. kr. for at købe sig fri af fejlslagne aftaler.

- Personligt er jeg meget glad for, at vi snart er ude af denne type spekulative forretninger. Jeg mener ikke, at det er en farbar vej at gå for kommuner at spekulere i swaps - det er jo reelt at gamble med pengene, sagde borgmester Ole Bondo Christensen (S) til Mandag Morgen i den forbindelse.

Rapporten fra ministeriet kommer efter Mandag Morgens afsløring sidste år af spekulation med komplekse swap-aftaler i flere af landets kommuner, der har fået eksperter til at advare mod udviklingen, stille spørgsmålstegn ved lovligheden og efterlyse nye regler på området.
Indenrigsministeriet erkender i rapporten, at de gamle regler er forældede og varsler forbud mod swap-spekulation i kommunerne.

En swap er en aftale om at bytte to valutaer, og senere bytte dem tilbage igen.