Af Carsten Terp og Sine Riis Lund, Kommunen
Det kommer bag på formanden for Folketingets Finansudvalg, Kristian Thulesen Dahl (DF), at 33 danske kommuner spekulerer i at optage lån i schweizisk valuta.
- Jeg er overrasket over omfanget. Det, avisen Kommunen afdækker her, er jo, at omfanget er så stort, at vi er oppe på halvdelen af landets kommuner. Det er et overraskende stort tal, siger han.
- Når så mange kommuner aktivt spekulerer i schweizerfranc, så er det almindelig praksis. Og det er usundt, siger han.
Avisen Kommunen har dokumenteret, at 42 kommuner fra 2007 til 2009 havde lån i schweizisk valuta. Ved udgangen af 2009 skyldte 33 kommuner 2,9 milliarder kroner væk. Siden da er kursen på schweizerfranc steget med 14,1 procent. Og det betyder, at gælden er vokset til 3,3 milliarder kroner.
På den baggrund vil Kristian Thulesen Dahl nu have strammet lovgivningen op.
- Jeg vil tage den undersøgelse, I har lavet, med over til finansministeren og diskutere med ham, om man ikke skulle begrænse kommunernes mulighed for at lave spekulative forretninger, siger Kristian Thulesen Dahl til Kommunen.
Vilde med schweizerfranc
• 75 kommuner har svaret på Kommunens anmodning om aktindsigt i optagelse af fremmed valuta i årene 2007, 2008 og 2009
• Ved udgangen af 2009 havde 33 af kommunerne lån i schweizerfranc for knap 2,9 milliarder kroner.
• De ti mest låneivrige kommuner står for 2,1 milliarder af lånet. Vejle ligger i top med et lån på 454 millioner kroner, efterfulgt af Guldborgsund med et lån i schweizerfranc på 382 millioner kroner.
• 42 kommuner har haft lån i schweizerfranc (CHF) set over hele den treårige periode
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.