Det er andet år i træk, at iltsvindet kun udgør to tredjedele af det normale.
Det viser de nyeste tal fra By- og Landskabsstyrelsen. Tallene fremgår af rapporten 'Iltsvind i de danske farvande i juli-august 2009', som Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet, har udarbejdet for By- og Landskabsstyrelsen baseret på data fra miljøcentrene.
Iltsvindet er i år markant under niveauet for årene 2003-2006. Midt i august dækkede iltsvindet 2.850 km2, mens gennemsnittet for perioden er over 4.000 km2. I 2002 var den helt gal med hele 12.000 ilthungrende kvadratkilometer.
Højere temperaturer gennem hele første halvdel af 2009 og en regnfuld forsommer så ellers ud til at øge risikoen for iltsvind. Regnen vasker næringsstoffer fra landbruget ud i havet og giver ekstra næring til algerne. Samtidig får varmen den kritiske, iltforbrugende nedbrydning af døde alger til at ske hurtigere. Alligevel har omfanget af iltsvind altså været begrænset.
Iltsvind har i år været begrænset til de lavvandede områder og fjorde som Limfjorden, det Sydfynske Øhav, sydlige Lillebælt og Flensborg Fjord. I Limfjorden har iltsvindet i korte perioder været afløst af bedre iltforhold som følge af blæst. De åbne farvande, som for eksempel Kattegat og Storebælt har ikke været ramt. Iltsvindets udbredelse topper normalt i midten af september.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.