HOLSTEBRO: Af Arne Lægaard, borgmester Holstebro
Kaj K. Nielsen var kommunens borgmester i perioden fra 1964-1982. Både som byrådsmedlem og som borgmester var han en mand med visioner og evnen til at føre dem ud i livet. Han var en stor drivkraft, da Holstebro fra begyndelsen af 1960'erne begyndte forvandlingen fra en hensygnende provinsby under afvikling til en sprudlende kulturby i rivende udvikling.
I begyndelsen af 1960'erne var der brug for at gøre noget, så det blev attraktivt for unge at blive i byen og for højtuddannede at flytte til Holstebro. Sammen med sine kolleger i byrådet og daværende kommunaldirektør Jens Johansen sørgede Kaj. K. Nielsen for, at der blev etableret videregående uddannelser i byen og skabt flere oplevelses- og udfoldelsesmuligheder for borgerne. Bl.a. byggede man Holstebro-Hallen - det nuværende Musikteatret Holstebro - og anlagde en golfbane i Råsted, som flere gange er kåret som Danmarks smukkeste. Kaj K. Nielsen og byrådet skabte også gode rammer for idræts- og foreningslivet i kommunen.
Allerede som helt ung sagde Kaj. K. Nielsen, at hvis han fik indflydelse, ville han sørge for, at kunsten og kulturen kom ud til folket. Han holdt ord og satte Holstebro på land- og verdenskortet, da satsningen på kultur som motor for udvikling og vækst i midten af 1960'erne for alvor tog fart. Kaj. K. Nielsen købte Alberto Giacomettis skulptur Kvinde på Kærre til det dengang svimlende beløb 210.000 kr.
Det vakte opsigt og skabte omtale i hele Danmark og i udlandet, at en lille vestjysk provinsby brugte så mange penge på en lille og spinkel skulptur. Mange lokale borgere var i begyndelsen oprørte, men siden tog de skulpturen til sig og omdøbte den til Maren o æ woun eller blot Maren. I dag er Kvinde på Kærre vurderet til over 100 mio. kr. og byens ubestridte vartegn, som tiltrækker gæster til byen langvejs fra.
Det var også i årene med Kaj K. Nielsen i front, at Odin Teatret kom til byen, Holstebro Musikskole og kunstmuseerne blev etableret og at kunst og kultur dukkede op overalt i byens gader.
I dag bygger Holstebro Kommune og byen videre på det fundament, som Kaj K. Nielsen var den største drivkraft i at støbe. Han var et menneske og en politiker af stort format. Det er i høj grad takket være hans visioner, at kulturbyen Holstebro også er Danmarks flotteste handelsby, har en bred vifte af ungdomsuddannelser og et sprudlende erhvervsliv.
Personligt har jeg meget stor respekt for Kaj K. Nielsen som menneske og som politiker - og for hans betydning for Holstebro. Når jeg hvert år ved juletid besøgte ham, var det tydeligt, at han lige til det sidste interesserede sig for og levede med i, hvad der sker i Holstebro Kommune.
Æret være Kaj K. Nielsens minde.
På Holstebro Byråds vegne
Arne Lægaard
Borgmester
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.