Midtjysk samarbejde skal bevare tekstiler og plast i kredsløb
Borgerne i den midtjyske region forbruger knap 20.000 ton tekstiler om året, og halvdelen går direkte til forbrænding efter brug.
Foto: Ole Andersen, Ritzau Scanpix

Cirkulær økonomi:
Midtjysk samarbejde skal bevare tekstiler og plast i kredsløb

Region Midtjylland klar med millionstøtte til stort affaldsprojekt. Den endelige bevilling fra EU på ca. 80 mio. kr. ventes først inden jul.
4. OKT 2021 8.59

MIDTJYLLAND: Regionsrådet har besluttet at afsætte godt 16 mio. kr. til et EU-projekt, der skal støtte implementering af den danske affaldsplan. Projektet skal demonstrere, hvordan vi kan forebygge affald og øge genbrug og genanvendelse, så produkter og materialer ikke går op i røg, lyder det fra Region Midtjylland.

Regionen står i spidsen for Life IP-projektet Circular Economy Beyond Waste (CE Beyond Waste). Projektet skal med 42 partnere og et budget på ca. 125 mio. kr. vise nye veje for affald og cirkulær økonomi. 

Ud over Region Midtjylland som projektleder tæller parterne bl.a. Region Hovedstaden og Miljøstyrelsen og 39 andre, heriblandt mange kommuner og affaldsselskaber fra Midtjylland og hovedstadsområdet. 

Parterne skal lave indsatser med det formål, at produkter som fx tekstiler, plast, byggematerialer, elektronik og biomasse  forbliver i kredsløb i stedet for at ende som affald. Andre indsatser kan være at samarbejde med skoler, borgere og uddannelsesinstitutioner om betydningen af forbrugsvaner og indkøb. 

Endelig bevilling fra EU på vej

I sommer godkendte EU affaldsprojektet, og i disse uger arbejder regionen på højtryk for at svare EU på supplerende spørgsmål til detaljer, så den endelige bevilling fra EU på ca. 80 mio. kr. ventes først inden jul. 

Som en del af projektets 500 sider lange ansøgning til EU's Life-fond er der lavet en analyse af midtjydernes tekstilforbrug og klimaaftryk fra tøj/tekstiler. Den viser bl.a., at borgerne i den midtjyske region forbruger knap 20.000 ton tekstiler om året, og halvdelen går direkte til forbrænding efter brug.

I det hele taget bruger vi i Danmark gennemsnitligt langt flere ressourcer end de fleste andre lande - fx mere end 22 ton naturressourcer pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit er 14 ton. Danmark er også det land i Europa, der genererer mest husholdningslignende affald pr. indbygger – ca. 816 kg om året.

ka