Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen på Klimafolkemødets første dag.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Klimafolkemøde:
Middelfart screener politiske forslag for klima ligesom for økonomi

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) ser til Oslo, der simpelthen hvert år vedtager CO2-budget ligesom et økonomisk.
3. SEP 2020 14.00

MIDDELFART: Intet byråd kan vel finde på at vedtage noget uden overblik over de økonomiske konsekvenser for kommunen på kort og langt sigt.

I Middelfart har man - udover den traditionelle økonomiske screening - det seneste halve år screenet samtlige forslag på byrådets dagsorden for klimakonsekvens.

- Det gælder primært konsekvens for CO2-udledningen, men læring om klima i skolen kan også være en positiv side af et helt andet forslag, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) mellem to af sine paneldebatter på Klimafolkemødets første dag. 

I den netop overståede debat høstede han klapsalver i teltet for som et konkret forslag til klimahandling her og nu at sætte klimaet på skoleskemaet i alle klasser på alle niveauer. Og generelt ser han gerne en eksperimenterende tilgang til at arbejde med klimaspørgsmål.

Han deltager selv i en arbejdsgruppe sammen med afdelingschefer, så de kan inspirere hinanden til, hvad der i den daglige drift kan påvirke klimaet. En inspiration, der også på længere sigt kan smitte af på de obligatoriske screeninger af byrådets dagsordenforslag.

Økonomisk og klimamæssig balance

Middelfart er en af de 20 kommuner, der går foran på klimaområdet i samarbejdet DK2020. Og når det gælder om at arbejde systematisk med at få CO2-udledningen ned, ser Lundsfryd gerne til Oslo:

- Dér er vi endnu ikke, men det er spændende at følge, hvordan bystyret i Oslo simpelthen har et decideret CO2-budget, der skal ramme målet for CO2-reduktion, ligesom de har et økonomisk budget med egne mål. Begge dele skal vedtages hvert år.

Og ligesom med pengene, så skal en øget udledning af CO2 i én sektor modsvares af en tilsvarende reduktion i en anden, hvis ikke projektet skal skubbes eller helt droppes. Der skal være balance i tingene.