MF for DF blev ikke genvalgt som spids i sin egen kreds
MF Jens Henrik Thulesen Dahl blev ikke genvalgt som Assenskredsens spidskandidat til folketingsvalget. (Arkivfoto)
Foto: Michael Bager, Ritzau Scanpix

Eks-formands bror:
MF for DF blev ikke genvalgt som spids i sin egen kreds

Jens Henrik Thulesen Dahl er nu kun nummer to i Assens-kredsen efter turbulens og flere udmeldelser. Socialdemokrater i Horsenskredsen skal i urafstemning.

Folketingsmedlem og byrådsmedlem i Assens Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) er onsdag blevet fravalgt som spidskandidat for Dansk Folkeparti i Assenskredsen. Han har siddet i Folketinget siden FV11.

Ekstra Bladet beskriver lokal turbulens, hvor lokalformand Torben "Trafik" Jensen og fire andre bestyrelsesmedlemmer forlod partiet i protest mod valghandlingen. Ifølge avisen var der ellers lagt op til en kåring af Thulesen Dahl, der dog meldte sig syg før mødet, hvorefter to andre meldte sig som kandidater i sidste øjeblik - og Lars Kolling blev valgt med Thulesen Dahl som nummer to.

En dirigent var i kontakt med partikontoret, der ifølge Fyens Stiftstidende ikke ville anerkende det valg, fordi Kolling ikke var officielt tilmeldt som kandidat. Det var de fem fra bestyrelsen ikke enige i, og den melding fik dem til at trække sig. Ifølge avisen var bare fire medlemmer med stemmeret mødt op.

Noget flere medlemmer kunne den socialdemokratiske Horsenskreds mønstre, da der var valg mellem tre kandidater til at efterfølge MF og folketingsformand Henrik Dam Kristensen, der ikke stiller op igen. 119 mødte op, og ifølge Horsens Folkeblad kom byrådsmedlem Thomas Monberg Andersen tættest på sejren med 46 stemmer, Louise Lindskrog, der arbejder som politisk udviklingskonsulent for S på Christiansborg, fik 41, mens byrådsmedlem Susan Gyldenkilde fik 32. 

Da ingen fik over 50 procent af stemmerne, skal der urafstemning til. Får ingen af dem 50 procent dér, går de to kandidater med flest stemmer videre til anden urafstemning, hvor man vinder med simpelt flertal.

I Mariagerfjordkredsen har De Konservative nu genvalgt viceborgmester i Mariagerfjord Jens-Henrik Kirk, der også er medlem af Regionsråd Nordjylland, som kredsens kandidat, oplyser han. Partiet fik ved FV19 et enkelt mandat i Nordjyllands Storkreds - til Per Larsen - og Kirk blev tredje stedfortræder.

Også på Læsø er der en konservativ viceborgmester i spil til valget. Karsten Skov Petersen er kandidat i Frederikshavnskredsen, skriver Nordjyske. Han blev niende stedfortræder sidst.