Alle projekterne går ud på at udvikle teknologi, der giver byerne redskaber til at håndtere fremtidens større regnmængder, så det måske kan vendes fra en gene til en glæde for borgerne.
Der er tale om den første tilskudsrunde for vandprojekter under den miljøteknologiske handlingsplan. Udgangspunktet er at skabe teknologi, der forbedrer den måde, vi håndterer byens vand, fordi byerne kan forvente langt større regnmængder i fremtiden.
Projekter skal bl.a. komme med løsninger på, hvordan man får de store vandmængder enten ned i jorden, så det kan blive til grundvand, eller hvordan man kan rense det og føre det ud i kanaler, springvand og soppebassiner til glæde for byens borgere, oplyser By- og Landskabsstyrelsen..
De syv miljøteknologiske vandprojekter er:
• Filtrering af vand fra vejen. Regnvand fra byens veje og pladser skal renses, så det strømmer rent videre til havnebade, søer og åer. Dobbeltporøs filtrering hedder teknikken, der tidligere er testet med godt resultat i Ørestaden. Nu skal teknikken udvikles til masseproduktion.
• Smitte under overfladen. Flere oversvømmelser kan betyde øget smittefare, hvis regnvand med bakterier genbruges i byens springvand og bassiner. Nye
computermodeller skal gøre myndighederne i stand til at forudse, hvor og hvornår man skal holde sig fra vandet. Projektet ser også på, hvordan vandet kan renses for at undgå smitte.
• Micro-renseanlæg til store byer. Fremtidens renseanlæg skal være små, ellers er der ikke plads til dem i tætbebyggede områder. Her skal de rense regnvand, inden det genbruges i springvand og soppebassiner. Udfordringen ligger i at udvikle en komprimeret teknologi. Ny teknologi skal afprøves i Gladsaxe og Gentofte.
• Fra regnvand til grundvand. Udvikling af ny udformning af faskiner kan betyde, at de kan tage langt større regnmængder end i dag. Dermed bliver regnvand til grundvand, og samtidig aflastes kloaksystemet.
• Fra spildevand til rekreativ ressource. Ved at benytte kendte metoder på en ny måde kan der opnås en langt bedre rensning af overløbsvand fra kloakker, så det kan bruges til havevanding, springvand m.v. Udfordringen er blandt andet at kunne håndtere meget store mængder vand ved skybrud.
• Genbrugsvand koster. Genbrug af afløbsvand fra håndvask og bad kræver installation af rør, filtre og pumper samt strøm. En livscyklusanalyse vil for
første gang veje fordele og ulemper op mod hinanden på Nordhavnsgården på Østerbro i København.
• Fra trussel til trivsel. På de flade jorder på Lolland er man vant til at betragte vand som en trussel. Projektet skal vise, hvordan feriehuse kan placeres fordelagtigt i et landskab, hvor oversvømmelser hører til dagens orden. Et andet projekt skal vise, hvilke ny e afgrøder der egner sig til fremtidens klima.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.