
Samarbejdet mellem ledere og medarbejdere i kommuner og regioner bør organiseres så enkelt som muligt. Mange repræsentanter i udvalgene og omfattende systemer med udvalg på flere niveauer udover lokal- og hovedudvalg giver ikke nødvendigvis mere indflydelse, mener udvalgsmedlemmerne selv.
Det er hovedkonklusionen i en ny analyse fra KREVI, der har set nærmere på, om MED-systemet kan forenkles, uden at formålet sættes over styr.
MED-systemet er betegnelsen for de formelle strukturer, der er etableret omkring medarbejdernes MEDindflydelse og MEDbestemmelse samt arbejdsmiljø i langt størstedelen af de danske kommuner og i alle regionerne.
MED-systemets rammer er beskrevet i en rammeaftale, som KL og Regionernes lønnings- og takstnævn har indgået med henholdsvis KTO og Sundhedskartellet. Rammerne udfyldes lokalt.
KREVI har indsamlet data fra over 2.800 MED-repræsentanter (medarbejdere og ledere) i kommuner og regioner, og svarene viser, at der er meget stor variation i, hvordan MED-systemet er organiseret. Og der er meget stor forskel på, hvor mange ressourcer, der bruges på systemet.
2000 årsværk
- Undersøgelsen peger på, at der ikke er sammenhæng mellem, hvordan MED-systemet er organiseret, og hvordan MED-repræsentanterne vurderer MED-udvalgenes indflydelse. Derfor er der umiddelbart ingen grund til at have store - og dyre - MED-systemer med mange niveauer og mange medlemmer i udvalgene, siger Torben Buse, KREVIs direktør.
- Der er faktisk gode muligheder for at sænke ressourceforbruget, og det kan vel at mærke gøres, uden at sætte medarbejdernes indflydelse over styr - uanset hvor stor organisationen er, tilføjer han.
De kommuner, der har det laveste tidsforbrug, bruger 1,7 årsværk pr. 1.000 ansatte på MED-arbejdet. I den modsatte ende af skalaen er der kommuner, som bruger godt og vel 10 årsværk pr. 1.000 ansatte. Det gennemsnitlige tidsforbrug på MED i kommunerne er seks årsværk pr. 1.000 ansatte. Kommunerne bruger i alt 2.000 årsværk om året på MED-systemet.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.