DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Masser af vold og trusler i sundhedsvæsnet
Dansk Sygeplejeråd mener, at problemet med vold på jobbet kan mindskes ved at ansætte flere sygeplejersker. Ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kan en del af problemet forklares med mangel på ansatte.
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Masser af vold og trusler i sundhedsvæsnet

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand i sundhedssektoren oplever vold eller trusler. Det er langt flere end i andre fag. Dansk Sygeplejeråd vil ansætte flere.
8. JAN 2020 10.09

Det kræver rygrad at arbejde i den danske sundhedssektor. Man er eksempelvis mere udsat for vold eller trusler om vold end andre faggrupper i samfundet.

Inden for det seneste år har hver tredje kvinde og hver fjerde mand i sundhedsvæsnet således oplevet fysisk vold eller trusler om vold på arbejde.

Det viser en ny rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Tallene afslører, at det gælder 33,7 pct. af de adspurgte kvindelige sundhedsansatte og 24,6 pct. af de adspurgte mænd. Det skriver dagbladet Information onsdag. På arbejdsmarkedet generelt er gennemsnitlig syv pct. af alle kvinder og 14 pct. af mændene blevet udsat for vold eller trusler inden for et år. Dermed er sundhedssektoren markant overrepræsenteret i statistikken.

Når kvinder rammes mere af vold eller trusler, skyldes det formentlig de pågældendes jobfunktioner. Det vurderer Lars Højsgaard Andersen, hovedforfatter bag undersøgelsen og seniorforsker ved Rockwool Fonden.

- Hvis vi kigger inden for sundhedssektoren specifikt, er udsatheden for kvinder højere end for mænd. Det kan have noget at gøre med, at der inden for sundhedssektoren er kønsforskelle i, hvilke job man har.  Udsathed en for sygeplejersker og sosu-assistenter er højere end hos for eksempel læger. Og det er primært kvindefag inden for sundhedssektoren, siger Lars Højsgaard til Ritzau.

Dansk Sygeplejeråd: Ansæt flere
Dansk Sygeplejeråd mener, at problemet kan mindskes ved at ansætte flere sygeplejersker. Rådet har selv tidligere lavet undersøgelser, der viser, at travlhed ofte går hånd i hånd med risiko for vold og trusler. Det siger næstformand Anni Pilgaard.

Hun håber, at de 1.000 nye sygeplejersker, som fra 2021 finansieres på finansloven, vil betyde mindre vold og færre trusler. Hun understreger over for avisen, at der skal mere til - men de 1.000 nye sygeplejersker er 'en god start', siger Anni Pilgaard.

Ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kan en del af problemet forklares med mangel på ansatte.

- Derfor falder de penge, vi satte af til psykiatrien på finansloven, virkelig på et tørt sted, siger ministeren til Information. Der er også noget mere grundlæggende i vores samfund. Vi skal have en diskussion om, hvordan vi behandler de mennesker, der arbejder for vores sundhed, siger han.

Heunicke mener, det er for tidligt at tale om at øge antallet af ansatte ud over dem, der nu er sat penge af til i finansloven.

- Det er et ret ambitiøst mål at skaffe 1.000 sygeplejersker på to år, men jeg er sikker på, vi godt kan nå det, tilføjer han.

Ritzau