DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Mange penge at spare i kopilokalet
Foto: Colourbox

Mange penge at spare i kopilokalet

Slå til mod de skjulte strømslugere. Nye beregninger fra Go' Energi viser, at en enkelt institution kan spare flere tusind kr. på nye indkøb eller ved at indstillle de gamle maskiner
6. JUN 2012 10.49

Hvert år kan en enkelt institution spare tusindvis af kroner alene ved at indkøbe de rigtige printere og kopimaskiner til kopirummet - eller indstille de gamle korrekt. Kopimaskiner, printere, scannere og faxmaskiner er tit skjulte strømslugere, fordi de ofte står uden at producere noget. Men det batter på elregningen at tænke apparaterne med i strømspareindsatsen.

Udregninger fra Go' Energi viser, at en institution eller et kontor kan spare 500 kWh om året alene ved at slå strømsparefunktionen til på en printer. Det svarer til en besparelse på 900 kroner for én maskine. Udskifter kontoret eller institutionen en 5-7 år gammel printer med en ny, energieffektiv printer, er besparelsen på 200 kWh per år eller godt 350 kroner.

- Det er en kendt sag, at mængden af elektriske apparater i den enkelte institution stiger. Printerrummet er et sted, hvor det er forholdsvist nemt at reducere forbruget og opnå en god besparelse, siger Thomas Drivsholm, projektleder i Go' Energi.

Nået mål halvvejs
Kolding Kommune er blandt de steder, hvor potentialet allerede bliver realiseret. Her er en stor del af kommunens kopimaskiner og printere anskaffet på baggrund af stramme indkøbskrav. De fastslår blandt andet, at krav til energieffektivitet vægter ti pct., når kommunen beslutter, hvilke apparater der skal indkøbes.

Og det er en væsentlig årsag til, at Kolding Kommune allerede har nået sit mål om en samlet reduktion af elforbruget inden 2016.

- Siden 2006 har vi reduceret elforbruget mere end vores målsætning. Vi havde et mål om at bruge 31,6 kilowatt per kvadratmeter i 2016 i forhold til 34,4 kilowatt per kvadratmeter i 2006. Nu bruger vi 31,4 kilowatt per kvadratmeter, så vi har nået målet allerede halvvejs i perioden, siger Lars Højensgaard, energikoordinator i Kolding Kommune.

Mere end varme og lys
Den største hurdle i forbindelse med den foregående energihandleplan var netop at reducere elforbruget til apparater, der står for i alt 40 procent af energiforbruget i kommunen - det er langt mere end forbruget til for eksempel varme og belysning, der kun tager henholdsvis 20 og 10 procent af energien.

- Men vi har blandt andet evnet at få printere, der går ufatteligt langt ned i energiforbrug, når de står på standby. Havde vi ikke gjort det, samtidig med at vi får mere elektronik, havde energiforbruget set langt værre ud, siger Lars Højensgaard.

tsp