Af Paul Hegedahl
Kjeld Fredens:
' Innovation og ledelse - hjernen som medspiller';
Academica, Århus 2009.
250 s., hft., litt.liste, stikordsreg.
Kr. 335,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7675-765-6.
Om formålet med denne bog skriver forfatteren, Kjeld Fredens: ' - - - at rette opmærksomheden mod lederens hjerne og de kognitive kompetencer, der ligger bag lederens opleve-tænke-handleevne. Der sættes fokus på seks ledelseskompetencer, fem tænkemåder og deres kognitive hjælpemidler. Hvorfor? Fordi der er brug for et nyt syn på tænkning og for at tænke fremtiden på nye måder. Luppen på lederhjernen skal spotte viden i bevægelse, den sætte fokus på den verden, lederen erfarer, giver udtryk for, tænker over og omformer i samme proces. Hjerner tænker ikke, højre hjernehalvdel er ikke kreativ. Det er mennesket, der tænker. Hjerne er i denne bog en helhed af bevidsthed, krop og omverden.
- - - Videnssamfundet har givet os et bredere syn på videntilegnelse, fra helt elementære læringsformer til højere, hvor man m respektere den enkeltes læringsstil for at fremme innovation. Tanker og handlinger får mening i den kultur, man tænker i. Den globale verden udfordrer vor tænkning og handling på nye måder. Udfordringen kræver løsninger, gerne innovative. Løsningerne i denne bog er et opgør med den klassiske maskintænkning til fordel for et syn på mennesket, der ikke er en ting, men en levende organisme. Maskiner er komplicerede, men mennesket er komplekst. Bogen er et opgør med faktasamfundets og evalueringskulturens overdrevne reduktionisme. Mennesket og menneskehjernen er et komplekst adaptivt system, og det er gennem en beskrivelse af dette fænomen, at vi skal få større forståelse for, at en virksomhed kan opleves og ledes som et levende system med tilpasningsevne, overlevelseskraft, udviklingspotentiale, dynamik og kreativitet. Viden om hjernen kan ikke fortælle, hvordan du skal lede, men den kan inspirere og forstyrre dine erfaringer med, hvad der er god ledelse med det sigte at skabe en ledelse med mindst anstrengelse. Her har hjerneforskningen nogle spændende ideer.
- - - Du skal arbejde med at blive din egen læremester. Videnssamfundet handler ikke om at skrabe viden til sig, men om at skabe mening. Så hvis du kun vil læse denne bog for at få nye facts og fiduser, læg den til side med det samme. Hvis du vil investere lidt tid, kan jeg give dig nogle ideer, som først kan bruges, når de giver mening for dig. Hjernen skal gøres til medspiller.'
Bogens indhold
Ud over litteraturliste og stikordsregister har bogen ni kapitler:
1. Ind i bogen
Her fortælles bl.a. om seks ledelseskompetencer og fem tænkemåder - og om hvordan forfatteren
anbefaler, man læser bogen.
2. Hjernen som en levende organisation
Bl.a.: Hvor er sjælen?; Fra enten-eller til hjernens komplementære natur; En mekanisk og en organisk
kultur
3. Hjernens bud på ledelse med mindst anstrengelse
Bl.a.: Det moderne tænkende menneske; Sikkerhed og usikkerhed; Hjernens helt private verden og
betydningssystem
4. Vision - kunsten at stille spørgsmål og se klart
Bl.a.: Dialog mellem antagelser og informationer; Ordets magt, moral og etik
5. Mission - hjernens dirigent og værdiledelse
Bl.a.: Mission; Dirigenten som leder; Fra værdiledelse til innovationsledelse
6. Forme og motivere følgeskab
Bl.a.: Den sociale ledelse; Resonant adfærd; Resonant ledelse
7. Skabe dynamisk social struktur - ledelse indefra
Bl.a.: Den fænomenologiske metode; Ledelse indefra og innovationsledelse
8. Udvikle talent
Bl.a.: Talentudvikling for alle; Udviklingssamtalen
9. Opnå resultater
Bl.a.: Innovation; Kreativitet; Innovationsledelse
Man kan sige, at den røde tråd gennem bogen er det, som Kjeld Fredens ser som de seks grundlæggende ledelseskompetencer: At
• Skabe en vision
• Udforme en mission
• Forme og motivere et følgeskab
• Skabe en dynamisk social struktur
• Sprede tillid og optimisme
• Udvikle talent.
• Opnå resultater - innovation og kreativitet.
og den grundlæggende holdning er, at den kompetente leder er sin egen læremester, før han er andres. Ledelse skal trænes, men vil være sin egen læremester, uanset hvad man leder, skal man have indblik i sin egen særlige måde at tænke på.
Flere steder i teksten er på spændende vis indlagt 'tænkepauser' med kort rekapitulation og opfordring til at gennemtænke den del af teksten, man lige har læst igennem. De er suppleret pædagogiske illustrationer og grafisk klare opsamlinger af hovedpunkterne i teksten.
Ud over henvisningerne til teori og eksempler fra såvel den økonomiske - som adfærdsmæssige -, hjerne-, medicin- og ledelsesforskning er teksten krydret med henvisninger til litteratur, musik og teater.
Fem tænkemåder
Bogen igennem arbejdes med fem former for tænkning. Kjeld Fredens siger, de kan kombineres, og at de alle spiller umærkeligt sammen hele tiden. Tænkning er et opleve-menings-handlesystem. De fem former er:
* Analytisk tænkning, som finder fakta, og som kan kontrollere.
* Intuitiv tænkning, som skaber helheder.
* Æstetisk tænkning, som gør viden i bevægelse synlig.
* Praktisk tænkning, som finder måder at udføre tingene på.
* Moralsk tænkning, som skaber gode relationer mellem mennesker.
Når disse tænkemåder kombineres, begynder vi at kunne indkredse den gode ledelse, det gode samarbejde og den gode innovation, som bygger på social ansvarlighed. Den sociale ansvarlighed har store globale visioner, men den begynder i det små.
Forfatteren spørger så retorisk: 'Hvor er følelserne? De betragtes jo normalt, men fejlagtigt, som modsætning til den rationelle tænkning.' Og han svarer selv: 'Følelserne er med i det hele, og når den rationelle tanke og følelserne spiller sammen så begynder kreativiteten at stikke hovedet frem.'
Kreativitet og innovation - pyramider og cirkler
Og netop kreativiteten og innovationen tager Kjeld Fredens fat på i kapitel 9 - det afsluttende kapitel, som på en gang fungerer som oplæg til bogen og afrunding af den.
Forfatteren gennemgår begreberne grundigt og belyst i mange forskellige faglige perspektiver - men hele tiden med ledelse i fokus. Han foreslår en niveauforskel mellem de to begreber, således at kreativitet er skabende aktivitet på individ- og gruppeplan, mens innovation er et udtryk for en forandringskultur på et ledelsesmæssigt plan, hvor nytænkning i organisationen vurderes i forhold til organisationen som helhed. 'Sagt anderledes', siger han, 'så er kreativitet når vi taler om udvikling i en videnorganisation, en bottom-up proces, mens innovation er en top-down. Medarbejderne tænker især på sig selv og dernæst på fællesskabet, mens lederen først og fremmest skal tænke på den indre helhed og dens relation til den ydre verden.'
Det er - efter anmelderens mange års erfaring fra praksis med kreativitet og innovation nok en noget kontant udlægning af, hvad de to grupper først og fremmest tænker på. Der forekommer mange variationer for nu at sige det på den måde - men forslaget om, at det er en bottom-up henholdsvis top-down proces er absolut holdbart.
I kapitlet gennemgås som nævnt kreativitet og innovation i flere sammenhænge - men hele tiden i sammenhæng. Fx i lyset af læringsteori, af forskelle i generationernes værdier - og meget spændende med musikken som analogi. Kjeld Fredens er en habil musiker, så her er han absolut - også - på hjemmebane.
Og så kædes kreativitet og innovation - og behovet for begge dele - sammen med ledelse. Forfatteren arbejder med to begreber hentet fra ledelsesteorierne: Pyramide og cirkel - og dermed med bogens grundtema, at ledelse lykkes bedst, når ledelsesstilen er i overensstemmelse med ens personlighed.
Forfatteren spørger: 'Er din stil hierarkisk, hvor du har det godt med at stå uden for og ovenover de andre, hvor du giver mange direkte ordrer, fordi du især er interesseret i at få tingene gjort? Det er pyramiden. Eller er din stil mere cirkulær, hvor du deler din viden med andre, giver færre direkte ordrer og skaber et samarbejdsklima, der er præget af gensidig tillid? I pyramiden er lederen eneansvarlig, i cirklen er ansvaret fælles. Det operative verbum i pyramiden er handling, mens det operative verbum i cirklen er væren.'
Og det er jo klart set og udtrykt. Man må så - uden på nogen måde at stille spørgsmålstegn ved rigtigheden af disse tanker - sige, at det undertiden kan kræve en vis selverkendelse hos nogle ledere. Det er ikke altid, de er deres egen ledelsesstil bevidst - eller også har de hørt meget dårligt efter i timerne med geometri.
Under alle omstændigheder skal den innovative leder eller det innovative lederteam mestre både pyramiden og cirklen. Som Kjeld Fredens siger, er det kun meget få mennesker, der mestrer begge stilarter, derfor skal lederteamet være sikker på, at det rummer begge stilarter. I den innovationsmodel forfatteren lægger frem arbejder han med to niveauer: Kreativitet og innovation og viser, at lederen skal anvende cirklen på det kreative niveau, og kunne arbejde med både pyramide og cirkel på det innovative niveau.
Han siger: 'Pyramiden og cirklen er idealiserede størrelser, der kan adskilles på et abstrakt plan. I hverdagens konkrete situationer anvender vi alle begge stilarter. De kan tænkes ind i det kreative teams tre komplementære kompetencer: Handlingsmennesket, kendsgerningsmennesket og helhedsmennesket. Kendsgerningsmennesket og helhedsmennesket skal kunne cirkle indbyrdes mellem idéudvikling og idévurdering; kendsgerningsmennesket udøver en konstruktiv kritik, der fremmer og ikke hæmmer helhedsmenneskets ideudvikling. Cirklen kan være fremmende og hæmmende, men også perverteret. I den vellykkede cirkulering er der gensidig respekt. I den perverterede cirkulering fortæller parterne ikke hinanden, hvad de tænker, og så opstår der benspænd i processen. Når teamet har fundet de gode idéer, som de vil vælge mellem, træder handlingsmennesket ind på scenen og foretager en beslutning. Det er pyramiden. Kognitivt set er pyramiden organisering og beslutningstagning, mens den gode cirkel handler om videnudvikling og videndeling. Tænkning, handling og væren.'
Og således sluttes bogens gode cirkel med videnudvikling og videndeling.
Om forfatteren
Kjeld Fredens (1945-) er cand. med. fra Århus Universitet 1973 og har taget bifag i teoretisk pædagogik fra Københavns Universitet. Desuden har han lederuddannelse fra Ankerhusgruppen. Han er selvstændig konsulent. Senest har Kjeld Fredens været ansat på Vejlefjord Neurocenter, fra 2004-2008 som innovator inden da som udviklingschef og forskningsleder 1996- 2001. Fra 1994-1995 var han rektor ved Skive Seminarium og fra 1971-1994 som lektor og institutleder ved Neurobiologisk Institut, Århus Universitet.
Kjeld Fredens har og har haft en lang række tillidshverv inden for både den akademiske verden - undervisning og forskning, i kunstnerisk sammenhæng og i forbindelse med medier. Han har skrevet mange artikler og bøger om sine interesse- og fagområder. Kjeld Fredens er en meget benyttet foredragsholder.
Et relevant tværfagligt bidrag
Med sit på en gang meget tydelige emne og brede tilgang er bogen et velkomment bidrag til tværfaglig dialog og videre tværfaglig forskning.
Kjeld Fredens skriver udtrykkelig: 'Fremtidens ledelsesteorier er interdisciplinære - og peger på bl.a. pædagogikken og sociologien, som 'vil banke på lederens dør og tilbyde masser af kvalificeret viden. Psykologien vil kunne fortælle om situeret kognition, sociologien vil berette om alt det upåagtede i hverdagen, antropologien vil kunne byde på både metode og analyse, og hjerneforskningen vil kunne fortælle, hvordan hjernen snurrer, når vi oplever, handler og tænker i alle disse situationer. Men ingen af dem har patent på, hvad lederskab er, og da ledelse i stor udstrækning er en praktisk disciplin, er det også den konkrete anvendelse, vi skal forsøge at trække ud af disse videnområder. - - - Retorik er også en del af det gode lederskab, og her kan kunstens verden inspirere med kundskaber om den rette fremførelse, det gode samspil, den visionære tænkning og ikke mindst kreativiteten, som er kusine til innovationen. Moralen er også på spil, når retorikken bliver forførende. Er det ikke en nærliggende tanke, at fremtidens ledelsesteorier vil være interdisciplinære.'
Link til litteratur om innovation
Den store danske
Her har Nils Elmark beskrevet nogle nye tendenser indenfor kreativitet og innovation fra en international konference, der blev afholdt i slutningen af oktober 2009 i Bruxelles
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.