KØBENHAVN: Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V) vidste allerede i september 2021 besked om praksissen ved jobcentrene i København, hvor ingen ledige blev henvist fra, og ikke først i midt i oktober, som hun ellers har sagt, skriver DR Nyheder.
I forbindelse med artikler i Berlingske Tidende midt i oktober 2021, sagde Lonning-Skovgaard, at hun var chokeret og vred over jobcentrenes praksis, og hun fyrede i den forbindelse sin admininistrerende direktør, hvilket førte til en lavine af medarbejderreaktioner over borgmesterens ledelsesstil.
Nu viser dokumenter i DRs besiddelse, at hun ad flere omgange havde modtaget skriftlige orienteringer om, hvordan jobcentrene i København arbejdede. Herunder at de ikke lavede de henvisninger, som fik borgmesteren til at fremsætte hård kritik mod sin egen forvaltning, da det kom frem i medierne.
Jobcenterpraksis godkendt af borgmesteren
Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet Bent Greve har set en del af materialet igennem. Hans dom er klar.
- Ud fra notatet, jeg har set, er der for mig ingen tvivl om, at siden september 2021 burde både borgmesteren og udvalget være klar over, at der ikke blev henvist ledige i jobcentrene, siger Bent Greve til DR.
Han henviser til et dokument, som Cecilia Lonning-Skovgaard godkendte den 6. oktober 2021 inden det to dage efter blev sendt til hele beskæftigelses- og integrationsudvalget. I notatet beskrives det blandt andet, at jobcentrene fremover vil ændre praksis, så ledige fremover skal henvises til opslåede stillinger, eksempelvis i brancher med stor mangel på arbejdskraft.
Misbrug af magt
Også kommunalforsker ved Danmarks Medie- og journalisthøjskole Roger Buch har set dokumentationen, DR er i besiddelse af. Han mener, at det på den baggrund er tydeligt, at borgmesteren har været informeret både om jobcentrenes praksis, og at de ikke henviste ledige.
- Derfor fremstår hendes udtalelser om, at hun ikke har været vidende om det her, og at det kommer som et stort chok for hende, som fuldstændig utroværdigt og i virkeligheden et udtryk for, at hun ikke holder sig til sandheden. Det er i virkeligheden at misbruge sin magt som politiker, at man træffer en beslutning, som i er i modstrid med det, som politikeren ved på det pågældende tidspunkt. Der er vi ovre i, at man bruger sin magt på en måde, som man ikke skal, siger Roger Buch til DR.
Ikke store sanktionsmuligheder
Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er, som både Roger Buch og Bent Greve, af den opfattelse, at borgmesteren har været orienteret om forholdene i den pågældende sag, da hun udtalte, at hun ikke var bekendt med den. Han slår dog også fast, at lovgivningen ikke har de store sanktionsmuligheder overfor borgmestre, der ikke overholder sandhedspligten.
- Det er meget svært at fyre en borgmester, og det her er formentlig ikke tungt nok til en straffesag. Så vi er nok der, hvor hun enten kan få kritik af Borgerrepræsentationen eller Ombudsmanden, vurderer Sten Bønsing til DR.
DR ville gerne have spurgt Cecilia Lonning-Skovgaard, hvorfor hun svarede, at hun ikke havde kendskab til sagen, før den kom i medierne, når hun samtidig læste og godkendte en række dokumenter om sagen i tiden op til.
Borgmesteren afviser interview
Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren har ikke ønsket at stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar til DR, hvor hun heller ikke forholder sig til eksperternes kritik.
I svaret til DR skriver hun, at "der er rejst en række kritikpunkter af mig i det whistleblowerpapir, som er sendt til kommunens borgerrådgiver, og som jeg kan forstå på pressen, at der vil blive indledt en undersøgelse af. Jeg har tidligere forholdt mig til kritikpunkterne i mere overordnede vendinger og har ikke mere at tilføje i respekt for de undersøgelser, der skal igangsættes. I min egen forvaltning har vi netop igangsat en undersøgelse via Arbejdsmiljø København, som jeg ser frem til at få resultaterne af, så vi kan komme videre med at få skabt et godt arbejdsmiljø, står der i svaret.
Ritzau / cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.