
Nordborg er en af landets mindste kommuner.
Her møder opfordringen fra landsbyerne støtte fra borgmester Jan Prokopek Jensen.
Udfordingen for politikerne i de nye storkommuner bliver at inddrage borgerne i landsbyerne, mener Jan Prokopek Jensen og peger på hvordan man har sikret stor lokal indflydelse i Nordborg kommune gennem uddelegering af ansvar til lokale råd og borgergrupper ? en metode som borgmesteren ønsker at anvende i den kommende Sønderborg kommune med 76.000 indbyggere.
- Det er meget væsentlig for de danske kommuner at have en klar plan for hvad der skal ske med lokalsamfundene, siger Jan Prokopek Jensen.
- Her må man sætte sig ud over den kommende valgkamp og samarbejde på tværs af partierne. I vores område har vi for eksempel for længst fremlagt en plan for lokalsamfundene, ikke mindst for at kunne skabe bred opbakning til indholdet.
Forslaget fra Jan Prokopek Jensen går kort fortalt ud på at en sammenslutning af foreninger i et lokalområde kan etablere et lokalråd. Lokalrådene koordinerer borgergrupper og foreningers ønsker til udvikling af lokalområdet og fremfører ønsker og ideer for politikerne.
Borgergrupperne tildeles derefter et rådighedsbeløb til selvdisponering.
Lokalrådene kan ikke pålægges ansvar for opgaver omkring institutioner eller skoler.
For at sikre borgernes medindragelse er det meget væsentligt at strukturen skal tilpasses i henhold til de lokale traditioner.
- Denne model er allerede en succes i Nordborg kommune, men det er meget vigtigt at tage lokale traditioner med i betragtning hvis man vil overføre modellen til andre områder. Jeg vil dog opfordre til at man bruger vores løsning som inspiration, så længe man husker at det ikke gør det i sig selv. Man skal supplere ved at prioritere lokalområderne generelt politisk, siger Jan Prokopek Jensen. cgt/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.